5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Pamukta kirlilik uyarısı

Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü, pamukta kirliliğin önüne geçilmesi için çiftçileri uyardı. Dünyada yüzde 5 - 6 olan pamukta kirlenme oranının Türkiye'de yüzde 20'lere çıktığına dikkat çeken Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, bu konuda bir komisyon oluşturacağını belirttiler.


Türkiye'de pamuk hasadının çok büyük bir bölümünün elle yapıldığını belirten yetkililer, "Elle hasat edilen pamuklar makineyle hasat edilene göre daha kaliteli olmasına rağmen, toplama sırasında kütlüye yabancı maddelerin karışması bu avantajı yok etmektedir.

Toplama sırasında pamuğa karışan bir santimlik polyester 6 - 15 bin dolarlık ihracat gelirini olumsuz etkilemektedir. Dünyada ortalama yüzde 5 - 6 olan pamukta kirlenme oranı Türkiye'de bölgelere göre yüzde 5 - 20'ye kadar çıkmaktadır. Türkiye pamukları, bilinçsiz toplama, muhafaza, depolama, ambalajlama ve çırçırlama nedeniyle Hindistan, Pakistan, Nijerya ve Sudan pamuklarından sonra en fazla kirlenmeye maruz kalmaktadır" dediler.


Pamuktaki kirlenme sebebiyle ülke genelinde olduğu gibi Şanlıurfa'da üretici ve sanayicilerin gelir kaybına uğradığına işaret eden yetkililer, bunu önlemek için geçen yıl olduğu gibi bu yıl da komisyon kuracaklarını belirttiler.


Yetkililer, "Pamuk kirliliğini önlemek için kurulacak komisyon, kütlü pamukların toplanması, muhafaza ve depolanması esnasında pamuk bitkisine ait yaprak, kabuk, çiçek ve tuzlar haricinde kalan başka maddeler ile kirlenmesini önlemek suretiyle standart kaliteyi sağlamak, taşınma ve depolamada yüzde yüz pamuktan bey ve boyanmış bez veya beyaz ipliklerin kullanılmasını zorunlu kılmak, kirlenmeye maruz kalmış kütlü pamukların tüccarlar, kooperatifler, çırçır ve prese fabrikaları tarafından alım satımını engellemek için çalışacaktır" dediler.
Komisyonun gerek üretici ve gerekse sanayiciler hakkında cezai müeyyideler uygulama yetkisine sahip olduğunu açıklayan Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, komisyonun hasat, depolama dönemlerinde sık sık denetlemeler yapacağını belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2007 Perşembe 11:09:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?