5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Pamukta kirlilik uyarısı!

Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü kütlü pamukta kirlenmenin önlenmesiyle ilgili alınacak tedbirleri açıkladı.

Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada pamuk üreticilerinin yanı sıra çırçır fabrikası sahipleri de uyarıldı. Tarım İl Müdürlüğü açıklamasında şöyle belirtildi:

"Bilindiği üzere, kütlü pamukların kirlenmesinin önlenmesi için alınacak tedbirlere dair 2003/6189 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı 09.10.2003 tarih ve 25254 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararının 4. Maddesi ile kütlü pamukların toplanması, taşınması, muhafazası ve depolanması esnasında, yüzde 100 pamuktan mamul bez ve ipliklerin kullanılması zorunlu kılınmakta, kirlenmeye neden olmayacak plastikten mamul kasa, kova, sepet, küfe, teneke vb. malzemeler kullanılabilmesine de imkan tanınmaktadır. Bununla birlikte, naylon, polipropilen, doğal ve sentetik elyaf karışımı gibi kirlenmeye neden olan malzemelerin kullanılması ve pamuklara karıştırılması yasaklanmaktadır. Aynı kararnamenin 5. maddesi ile kütlü pamuk üreticileri pamukların toplanması ve taşınması esnasında işçileri, kirlenmeye neden olmayacak malzemeleri temin etmek ve kullanılmasını takiple sorumlu tutulmakta, pamuk alım-satımı yapan tüccarlar, kooperatiflerin ve çırçır prese fabrikalarının ise kirlenmeye maruz
kalyan kütlü pamukların alım-satımını yapmaları, bu pamukları depolarında bulundurmaları ve fabrikalarında işlemeleri yasaklanmaktadır."

Kararname hükümlerine aykırı hareket edenler hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılmasının yanı sıra bazı idari ve müeyyidelerin de uygulanması ön görülmekte olunduğu belirtilen açıklamada, "Bu yaptırımları sayesinde ülkemizde kütlü pamukların kirlenmesinin en aza indirilmesi ve böylece standart, kaliteli ve temiz lif pamuk üretimine katkı sağlanması hedeflenmiştir. Ayrıca çiftçi ve üreticilerimiz tarafından jüt hararla taşınan pamukların çırçır ve prese fabrikaları tarafından alınmayacağını ve bu kurallara uymayanlar hakkında 1705 sayılı kanun gereğince 1 aydan 6 aya kadar hapis, 5 bin 284 TL'den 28 bin 980 TL'ye kadar para cezası uygulanacaktır. 2008-2009 üretim sezonunda söz konusu Bakanlar Kurulu Kararının tüm maddeleri istisnasız bir şekilde uygulanıp İl Komisyonunca gerekli kontroller yapılarak uygulama sağlanacaktır" ifadeleri yer aldı.
 

İHA
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2009 Cuma 14:44:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?