5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Petrol boru hattı çevresinde temizlik

Şanlıurfa'dan geçen Kerkük-Ceyhan-Yumurtalık petrol boru hattında ani basınçtan dolayı meydana gelen patlama sonrasında Atatürk Barajı Göleti havzasına sızan ham petrolü temizleme çalışmaları devam ediyor. Nesli tükenmekte olan ve koruma altındaki Rafetüs kaplumbağaları bölgede can çekişiyor.

Dün Bozova ilçesine bağlı Yalçıntaş köyü ile Zorova köyü arasındaki Devkil mevkiinden geçmekte olan BOTAŞ'a ait Kerkük-Ceyhan-Yumurtalık petrol boru hattında meydana gelen patlama sonrasında 2 kilometrelik alanda petrol göleti oluştu. Atatürk Barajı'nda nesli tükenmekte ve koruma altında tutulan Rafetüs kaplumbağaları petrolün etkisiyle can çekişiyor. Baraj göleti kenarında yaban ördeği ile bir kaplumbağa sızan petrolden etkilendi.

Olayın meydana geldiği bölgede BOTAŞ'a ait iş makinesi, itfaiye aracı temizleme çalışmalarını aralıksız sürdürürken, jandarma geniş güvenlik önlemi aldı. Atatürk Barajı Gölet havzasında ise süngerler bırakılarak petrolün sızması engelleniyor. Jandarma arazilerde meydana gelen hasar tespit çalışmasını aralıksız sürdürüyor. Bölgeye çok sayıda ekip ve iş makinesi takviye gönderiliyor.

Atatürk Barajı Göleti havzasında sızan ham petrolden dolayı bazı canlıların etkilendiği görülürken, ekime hazırlanmış araziler de zarar gördü. Arazileri zarar gören köylüler, Botaş yetkilileri ile görüşerek sorunlarına çözüm bulunmasını istediler.

Bu arada, Şanlıurfa'da 13 Nisan 2005 tarihinde Kerkük-Ceyhan Botaş Petrol Boru Hattı'nın Şanlıurfa bölümünde meydana gelen delinme sonucu Atatürk Barajı'na ham petrol akmış ve ardından yangın meydana gelmişti. Botaş Genel Müdürlüğü üst düzey yetkilileri ile ekiplerin kıyıya vuran petrolü temizleme çalışmaları için bölgeye gelerek çalışma başlatmıştı.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2008 Perşembe 12:58:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?