5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Pis kokunun nedeni belirlendi

KÖTÜ KOKULARIN SEBEBİ PROJE HATASI ÇIKTI

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar İlçe Belediyesi tarafından geçici kabulle teslim alınan ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından ihalesi yapıldıktan sonra yapımına 1992 yılında başlanıp Ağustos 2006 yılında bitirilen Atık Su Arıtma Tesisi'ndeki saçılan pis kokunun proje hatasından kaynaklandığı bildirildi.

Atık Su Arıtma Tesisi'nin hem yerleşim alanına çok yakın, hem de hakim rüzgar yönüne doğru yapılmış olması nedeniyle yayılan kötü koku civar mahallelerde yaşayan vatandaşların tepkisine neden oluyor. Ceylanpınar Belediyesi'nin, GAP Bölge Kalkınma İdare Başkanlığı tarafından yapılan tesisten yayılan kokuyu azaltmak için yaptığı 20 dekarlık ağaçlandırma çalışması, tesiste bulunan 2 adet anaerobik havuzdan birine 5 adet aeratör cihazı takılması, periyodik ilaçlama ve tesise yakın alanlarda yapılaşmaya izin verilmemesi gibi tedbirlerin de yetersiz kalması üzerine, GAP İdaresi ve Çevre Orman Müdürlüğü ile yaptığı yazışmalar sonunda komisyon oluşturuldu.

Oluşturulan komisyon, Atık Su Arıtma Tesisi'nde incelemelerde bulundu. Harran Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümünden öğretim görevlisi Doç. Dr. Sinan Uyanık, İl Sağlık Müdürlüğü'nden 2 çevre mühendisi, İl Çevre Orman Müdürlüğü'nden 2 çevre mühendisi ve Ceylanpınar Belediyesi Çevre Mühendisi Suna Batgi'den oluşan komisyon çalışmalarında Ceylanpınar Kaymakamı İlker Özerk Özcan, Ceylanpınar Belediye Başkanı İsmail Arslan, Mevlana, İnkılap, Gaziantep, Yenişehir Mahalle muhtarları ve mahalle sakinleri hazır bulundu. Teknik komisyon, İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkanı burada mahalle sakinlerinin konuyla ilgili şikayetlerini dinledi.

Teknik komisyon üyeleri tarafından tesiste yapılan incelemelerden sonra kötü kokunun giderilmesi ve kesin çözümüne yönelik hazırlanan 4 maddelik raporda; Mevcut durumda aerobik halde işletilmeye çalışılan ön havuzun, proje hatası ve alınan yetersiz önlemler (havuzun derinliğinin 4 metreden fazla olması ve sonradan seçilen havalandırıcıların kapasitesinin bu derinlikte bir havuzu aerobik hale getirememesi) nedeniyle ön havuzdaki havalandırıcıların kaldırılıp, üzerinin kapatılarak anaerobik işletme koşullarına geçirilmesi, kokunun minimize edilmesi için gerekli olduğu, ayrıca üstü kapatılması gerekli olan ızgara+kum tutucu ve ön havuz bölgelerinde oluşan kokulu havanın temizlenmesi amacıyla kurulacak olan kokusuzlaştırma ünitesinden geçirilerek atmosfere salınması gerektiği, ağaçlandırma yapılması, arıtma tesisinin işletimi ve kontrolünün sürekli ve düzenli olması ve tesise yakın yerlerde konut yapılmasına izin verilmemsi gerektiğine vurgu yapıldı.

Hazırlanan rapor daha sonra komisyonda olduğu halde hazır bulunmayan GAP İdaresi Başkanlığı'na değerlendirilmesi ve öngörülen çalışmaların yapılması için gönderildi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2009 Perşembe 13:31:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?