5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Polisten gönül ziyaretleri

Şanlıurfa'da başlatılan 'Toplum Destekli Polislik Projesi' sayesinde suç oranında ciddi düşüş sağlanırken, ekipler taziye evleri başta olmak üzere mahalle ve işyerlerini geziyor.

Ülke genelinde polis-vatandaş ilişkilerini geliştirmek amacı ile kurulan toplum destekli polis ekipleri, vatandaşın şikayetini yüz yüze dinleyerek çözüm yollarını araştırırken, görev yapan polisler vatandaşlarla işbirliği yaparak mahalle ve sokaklarda suç oranlarının düşürülmesini sağladılar.

Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis Merkezi ekipleri ikişer kişilik ekipler halinde çalışarak ve mahalle mahalle gezerek vatandaşların sorunlarını dinliyor. Zaman zaman taziye evlerini de ziyaret eden ekipler, başsağlığı dileğinde bulunuyor.
Polis memurları, sorumlu oldukları bölgelerde vatandaşın her türlü şikayetinin üzerine titizlikle giderken, vatandaşlar toplum destekli polislere kısa sürede alışarak, polislerle işbirliği yapmaya başladılar. Mahallelerinde yaşadıkları sorunları görevli polislere ihbar eden mahalle halkı, sorunların kısa sürede halledilmesinden oldukça memnun olurken, suça meyilli kişilerin de toplum destekli polislerin mahallede sıkı bir uygulama yapması sayesinde suç işlemesi önlendi.

Şanlıurfa polisi, "Mahalle sakinleri ile yaptığımız toplantılarda polis vatandaş arasında yaşanan kopukluğu göz önüne aldık ve vatandaşlarla işbirliği yaptık. Vatandaşın derdi ile yakından ilgilendik ve vatandaşlarla daha sık bir araya gelerek sorunlara birlikte çözüm bulmanın yollarını arıyoruz. Vatandaşlarımız şu anda bize çok iyi destek veriyor" şeklinde konuştu.

Şanlıurfa'da oluşturulan 20 kişilik Toplum Destekli Polislik Bürosu ekipleri, görevli bulundukları mahallelerde vatandaşları hırsızlara karşı uyarıyor. Toplum Destekli Polis Büro Amirliği, dağıttığı broşürlerle vatandaşları çevrelerinde meydana gelecek olaylara karşı uyarırken, özellikle vatandaşların hırsızlık olaylarına karşı daha dikkatli olmaları istendi.

Polisler, "Dikkat hırsız var", "Size uzanan ellere dikkat" mesajlarının yazılı olduğu dövizlerle vatandaşların dikkatini hırsızlık olaylarına çekiyor. Vatandaşların daha dikkatli olmalarını sağlayan uygulama vatandaşların takdirini topluyor.

Toplum Destekli Polislik Büro Amiri Murat Bal, vatandaşlardan olumlu tepkiler aldıklarını, toplum destekli polislerin faaliyetlerinin bundan sonra da devam edeceğini söyledi.

MAHALLEDE POLİSLER PÜR DİKKAT VATANDAŞI DİNLİYOR

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de suç çeşitliliği ve suçlu profillerinde önemli ölçüde değişiklikler görüldüğü belirtilerek toplumu rahatsız eden en önemli nedenin, güvenli bir ortamda yaşama ihtiyacının giderilememesi ve suç korkusunun bastırılması olduğu vurgulandı. Bu yüzden ekipler mahallelerde vatandaşlarla birebir görüşerek suçu yerinde çözme yöntemine gidiyorlar. Yaşam için gerekli olan güvenli bir ortamın, güvenli seyahat ve huzur imkanının sağlanması, öncelikle tehlikenin önlenmesi amacıyla toplum destekli polislerin mahallelerde vatandaşlara yardımcı olması hedeflenirken, suçun, mağdura verdiği zararlar yanında, psikososyal etkilerinin toplum üzerinde oluşturduğu tahribata da dikkat çekiliyor. Sadece bu kapsamdaki maliyetinin bile ne kadar büyük boyutlarda olabileceği gibi konular en ince detayına kadar değerlendirilerek, rapor hazırlanıyor ve oluşabilecek suçlara anında müdahale ediliyor.

Polis, toplumda büyük rahatsızlığa endişe ve korkuya neden olan, bu yönüyle de gündemi işgal eden 'Sokak Suçları'na yönelik özel mücadele yöntemleri ve geliştirilen projeler kapsamında günlük hayatın olağan akışı içerisinde vatandaşı en fazla tedirgin eden, asayiş suçları ile mücadele ediyor. Polisin genel güvenliğin sağlanması bakımından temel etkenlerin neler olduğunu belirlemek amacıyla vatandaş ile işbirliği yapması nedeniyle suç oranlarında ciddi oranda düşüş sağlandığı gözlendi.
Proje kapsamında Şanlıurfa'da bulunan mahallelerin yanı sıra tüm ilköğretim okulları ve liselerde önlem alan polis 24 saat vatandaşla iç içe görev yapıyorlar.

iha
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2009 Pazar 10:45:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?