5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Proje konferansları tam gaz sürüyor

“Göç Alan Kentlerde Ekonomik ve Sosyal Entegrasyon Projesi" kapsamında, Şanlıurfa'da, "Göçle Gelenlere ve Dezavantajlı Gruplara Yönelik Sosyal Hizmet Sunumunda Şanlıurfa Örneği" konulu konferans Şanlıurfa Belediyesi Kültür ve Eğitim Merkezi'nde yapıldı. 

İldeki sosyal hizmet sunumundan sorumlu olan kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katıldığı konferansa, Vali Yardımcısı Yıldıray Malgaç, Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, EKOSEP Takım Lider Vekili Nejat Kocabay, ŞUTSO Başkanı İsmail Demirkol, bilim insanları, yerel ve ulusal ölçekte hizmet sunan STK'ların temsilcileri katıldı.
Göçün olumsuz sonuçları ile mücadelede sosyal hizmetler, sağlık ve eğitim hizmetlerinin planlanması, yönetişim ve STK'ların bu sürece katkıları gibi önemli konuların tartışıldığı konferansta, EKOSEP Takım Lider Vekili Nejat Kocabay, Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba ve Vali Yardımcısı Yıldıray Malgaç, birer açılış konuşmaları gerçekleştirdi. 

Projenin Takım Lideri Nejat Kocabay Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olan köyden kente göçle gelen ailelerin sorunlarını en aza indirmeye çalıştıklarını belirtti. Kocabay, Şanlıurfa'nın yanı sıra Diyarbakır, Erzurum ve Gaziantep'te de uygulanan proje kapsamında, insan kaynaklarının eğitimi, istihdamı ve kapasitelerini artırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi. 

Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba da, projenin başarıyla uygulanabilmesi için ilgili bütün kuruluşların eşgüdüm içerisinde çalışması gerektiğini söyledi. Toplam bütçesi 3 milyon Euro olan projenin yüzde 25'nin Şanlıurfa Belediyesi tarafından finanse edildiğini hatırlatan Fakıbaba, toplumun dezavantajlı gruplarını avantajlı konuma getirebilmek için iş adamlarına da büyük görev düştüğünü belirtti. 

Her iş adamının birkaç işsize iş vererek, sosyal yaşama entegre olmasına katkı sağlayabileceğini bildiren Fakıbaba, bu konuda duyarlılık beklediklerini ifade etti.
Şanlıurfa'da, 30 yıl öncesine kadar nüfusun yüzde 20'sinin kentte, yüzde 80'inin köylerde yaşadığını hatırlatan Şanlıurfa Vali Yardımcısı Yıldıray Malgaç ise, ancak bugün nüfusun yüzde 60'nın şehir merkezinde yaşamını sürdürdüğünü dile getirdi. Malgaç, "İyi bir iş, çocuklarına iyi bir gelecek sağlamak isteyen aileler, şehir merkezine yerleşiyor. Köy kültürüyle kent kültürünü bağdaştıramayan bazı aileler bir süre sonra sorunlar yaşamaya başlıyor. Suç ve terör örgütleri, insan kaynaklarının büyük bir kısmını, köyden kente göçle gelen, kenar mahallelerde yaşayan ve entegrasyon sorunu yaşayan vatandaşlardan seçiyor. Vatandaşları bu tür risklerden korumayı amaçlayan proje bu nedenle büyük önem taşıyor" dedi. 

İlde göçle gelenlere ve dezavantajlı gruplara yönelik olarak sosyal hizmet, eğitim, sağlık, sosyal yardım, istihdam konularında sunulan hizmetlerin mevcut durumunu ve il ihtiyaçlarının tespitiyle, kurum-kuruluşlar arası işbirliklerinin ele alındığı konferansta, yönetişim ve STK'ların da katkıları tartışıldı. 

Etkinliğin ikinci günü olan 27 Aralık 2008 tarihinde, ana akım medyanın ve yerel basının temsilcilerinin katılacağı, açılış konuşmasını Şanlıurfa Belediye Başkanı A. Eşref Fakıbaba'nın yapacağı basın semineri gerçekleştirilecek. Göçle gelenlere ve dezavantajlı gruplara ilgili hizmetlerin ulaştırılmasında basının rolü ve önemi tartışılarak, örnek haberleri içeren bir atölye çalışması yapılacak. 

Temel olarak "yurttaş gazeteciliği" kavramının tartışılacağı oturumun sonunda basın mensuplarıyla birlikte EKOSEP kapsamında yapılan Süleymaniye ve Hayat-i Harrani Mahallerinde Kadın Destek Merkezi ve Mesleki Eğitim Merkezi ziyaret edilecek.

iha
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2008 Cuma 17:38:18
Güncelleme :27 Aralık 2008 Cumartesi 03:13:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?