3
Mayıs
2024
Cuma
ŞANLIURFA

Restorasyon için AB'den yardım istendi

Şanlıurfa’da bulunan tarihi Mahmut Denit Efendi Konağı’nın restorasyonu için Avrupa Birliği’nden (AB) maddi destek istendi. Nedim Efendi Konağı’nın restorasyonu için başlatılan çalışmalar devam ediyor. Restoran olarak kullanıma açılması planlanan tarihi konakla ilgili Diyarbakır Kültür Varlıkları Koruma Kurulu, proje konusunda teknik işlemleri sürdürüyor.

Projenin onaylanmasından sonra başlanılacak restorasyon çalışmaları için Şanlıurfa Valiliği, geçtiğimiz aylarda başlayan Kültürel Mirası Koruma Programı kapsamında AB’ye müracaatta bulundu. Restorasyon için gerek duyulan 1 trilyon 370 milyarın 1 trilyon 50 milyar lirasını AB Kültürel Mirası Koruma Programı’ndan talep eden Valiliğe bugüne kadar her hangi bir cevap verilmediği öğrenildi. GAP Bölgesi’nde uygulanan Kültürel Mirası Koruma Programı çerçevesince ele alınacak olan Mahmut Nedim Konağı’nın restorasyonuna ayrıca Avrupa Birliği’nden onay verilmesi bekleniyor.

Mahmut Denit Efendi Konağı, Atatürk Mahallesi’ndeki Kehriz Sokak ile Hastane Caddesi arasına Kürkçüzade Mahmud Nedim Efendi tarafından 1903 yılında yaptırılmış. Avrupa mimarisi ile geleneksel Urfa evi mimarisinin kaynaştığı bir özelliğe sahip olan ve oldukça geniş bir alana yayılan konak, haremlik ve selamlık bölümlerinden oluşuyor. Haremlik bölümünü oluşturan kesme taştan 2 katlı yapının doğuya bakan esas cephesi ortada bir eyvan ve zarif sütunlarla teşkilatlandırılmış, bu cephenin iki yanına eyvandan öne taşan bir görünüm verilmiş.

ş.urfa
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2004 Pazartesi 13:30:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?