30
Nisan
2024
Salı
ŞANLIURFA

Ş.Urfa, sanayide sınıfta kaldı

Şanlıurfa Tarım İl Müdürü Mehmet Altun,Türkiye’nin tarım ihtiyacının karşılandığı Şanlıurfa’da, sanayinin gelişmediğini söyledi. Altun, Harran, Ceylanpınar ve Mardin Ovaları’nda sulu tarıma geçildiğinde verimin artacağını söyledi.

Şanlıurfa ekonomisinin yüzde 88’inin bitki üretimi ve yüzde 12’sinin hayvancılığa dayandığını belirten Tarım İl Müdürü Mehmet Altun, "Yağışı az ve sulama imkanı yüksek olan ilde verim yüksektir. Fakat Güneydoğu Anadolu Projesi tam anlamıyla bitirildiğinde bu bölgenin çehresi daha çok değişecektir. Harran, Ceylanpınar ve Mardin Ovaları’nda sulu tarıma geçilerek verim artacaktır. Ceylanpınar Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü Çiftliği (TİGEM) halen dünyanın sayılı çiftliklerindendir" dedi.

GAP tamamlandığında da Harran Ovası’nın bir çiftlik haline geleceğini kaydeden Altun, başlıca tarım ürünlerinin mercimek, buğday ve arpa olduğunu söyledi.

Altun, Türkiye’nin tarım ambarının Şanlıurfa olarak bilindiğini kaydederek, "Sebzecilik sulama imkanı az olduğu için gelişmemiştir. Meyvecilik önemlidir. Tektek Dağları’nda yabani fıstık ağaçları aşılanmaktadır. Antep fıstığı üretimi artmaktadır. Şanlıurfa’da 14 milyon 500 fıstık ağacı bulunmakta. Bölgede fıstık tarımı yapan 11 il içerisinde en büyük ekim alanına Şanlıurfa sahiptir. 2003 yılında 30 bin ton ürün elde edildi. 2004 yılında 4-5 Nisan’da aşırı dondan dolayı ağaçlarda zarar görüldü ve 7-8 bin ton çiftçinin kaybı oldu. Gün geçtikçe zeytinin yerini daha karlı olan fıstık ağaçları almaktadır. Zeytinciliğin geliştirilmesi için sofra ve yağlık zeytinlik olmak üzere ağaç sayısı 50 bin civarındadır. 2005 yılında hedefimiz Valilik ve Özel İdare desteği ile 70 bin zeytin fidanı daha dağıtılacaktır. Bitki tarımından sonra en önemli gelir kaynağı hayvancılıktır. 60 köyde hayvancılık birinci derecede gelir kaynağıdır. Şanlıurfa’da sığır, koyun, kılkeçisi beslenir. Arıcılık gelişmektedir" diye konuştu.

Şanlıurfa’da sanayinin tarımcılık kadar fazla gelişmediğini kaydeden Altun, GAP ile kurulacak hidroelektrik santralının devreye girmesiyle sanayinin hızla gelişerek, Şanlıurfa’nın sanayi merkezi haline geleceği belirtti. Şanlıurfa’da başlıca sanayi kuruluşlarının, un fabrikaları, tuğla-kiremit fabrikaları, Urfa Pamuk İpliği Sanyii A.Ş., Çimento Fabrikası, Hilvan Yem Fabrikası, Siverek Tereyağ Fabrikası, Tarım Aletleri ve Makinesi Fabrikası, Et ve Balık Kurumu Et Kombinası, Yün İpliği Fabrikası ve çok sayıda Çırçır fabrikalarından oluştuğu ifade edildi.
Öte yandan, tereyağı ile bilinen Siverek İlçesi’nde yağcılığın Şanlıurfa’nın sanayi kollarından biri olduğu kaydedildi. Türkiye’nin en iyi yarış atlarının da Şanlıurfa’da yetiştirildiği belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2005 Pazartesi 11:00:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?