5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Ş.Urfa ve Suriye'nin şaşırtan benzerliği

Osmanlı döneminde Türkiye ve Suriye'de yapılan bir çok eser arasında özellikle kapalı çarşı niteliğinde olanlar bir çok açıdan birbirine benziyor.

İstanbul-Şam, Şanlıurfa-Halep birbirlerine benzerlikleri ile biliniyor. İstanbul'da bulunan Kapalı Çarşı'nın bir benzeri Suriye'nin başkenti Şam'da Hamediye Çarşısı, İstanbul'un Mısır Çarşısı ile Şam'ın Buzuriye Çarşısı ve İstanbul'un Mahmut Paşası ile Şam'ın Mithat Paşa Çarşısı birbirlerine çok benziyor. İkisi de Osmanlı döneminde yapıldığı için tarihi yapı olarak aynı olduğu belirtiliyor.

İstanbul'un en eski alışveriş yerlerinden Kapalı Çarşı, Mısır Çarşısı, Sahaflar, Mahmut Paşa yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olurken, Suriye'nin Şam kentinde de Hamediye, Buzuriye, Mithat Paşa gibi çarşılar yerli ve yabancıların en çok uğrak yerlerinin başında geliyor.

Şanlıurfa'nın Bedesten, İsotçular Çarşısı ise Suriye'nin Halep kentinde bulunan Aziziye ve Cemiliye Çarşısı ise birbirine benzerliği ile bilinmektedir.

Halep'ten Şanlıurfa'ya gelen Suriyeliler, şaşkınlıklarını gizleyemeyerek buranın örf, adet, gelenek ve hatta yaşam şartlarının Şanlıurfa'ya çok benzediğini söylüyorlar.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2008 Cuma 13:51:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?