4
Mayıs
2024
Cumartesi
ŞANLIURFA

Sahte diş macunu operasyonu

Diş macunu sektöründe Türkiye 'nin önde gelen firmalarından "İpana" ismini kullanarak sahte diş macunu üreterek piyasaya sürmek isteyen şebeke çökertildi. Polis olayla ilgili olarak baba ve oğlunu gözaltına aldı. Edinilen bilgiye göre, bir ihbarı değerlendiren Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü ile Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri Devteşti Mahallesi 2120 No'lu sokakta bulunan bir depoya operasyon düzenledi.

Polis, depoda yaptıkları aramada, 120 varil içerisinde kimyasal madde ile 18,5 ton da diş macunu yapımında kullanılan ham madde, çok sayıda boş "İpana" kutusu, tüpü ve bandrol ele geçirildi. Olaya karışan M.A. ve oğlu M.A. gözaltına alındı. Baba ve oğlu daha sonra ifadeleri alınmak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Gözaltına alınan M.A.'nın "Terör Örgütüne Yardım ve Yataklık" suçundan kaydının olduğu bildirildi. Bu arada, üretilen sahte diş macunlarının özellikle Irak başta olmak üzere iç ve dış piyasaya sürülmek için hazırlandığı öğrenildi.

Olayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.

TÜRKİYE "ÇAKMA" CENNETİ

Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) raporuna göre, diş macunu, çay, kahve, sakız, sigara, pil, bebek maması da sahtesi üretilen ürünler arasında her şeyin sahtesinin Türkiye'de olduğu savunuluyor. Raporda ayrıca, Türkiye'nin 3 milyar dolarlık cirosuyla dünyanın ikinci büyük taklit ürün pazarı haline geldiği belirtiliyor. ATO'nun raporuna göre tüketicilerin yüzde 58'inin "çakma ürün" satın aldığı Türkiye'de, çakma ürün pazarının başkenti İstanbul olduğu belirtiliyor. İç piyasanın yanı sıra komşu ülkelere de çakma ürün ihraç eden sahtecilerin, hemen hemen tüm küresel markaların sahtesini yaptığı ileri sürüldü. Ankara Ticaret Odası'nın (ATO), "Çakma Ekonomi Raporu" şöyle:

"Dijital teknoloji ve elektronikteki gelişmeler sonucunda birebir taklidi yapılamayan çok az ürün kaldı. Kozmetikten elektroniğe, futbol takımı formasından sigaraya kadar her şeyin çakması yapılabiliyor. Hakikisini almaya gücü yetmeyenler marka tutkusunu taklitleriyle gideriyor. Bu çerçevede Türkiye 3 milyar dolarlık cirosuyla dünyanın ikinci büyük taklit ürün pazarı haline geldi. Moda tabiriyle "çakma" ürünler cenneti olan Türkiye'de tüketicilerin yüzde 58'i çakma ürün satın alıyor. Çakma ürün pazarının başkenti İstanbul olurken, sahteciler iç piyasanın yanı sıra komşu ülkelere de çakma ürün ihraç ediyor."

UZMANLAR SAHTE DİŞ MUCUNU KONUSUNDA UYARIYOR

Diş temizliği için ilk çağlarda hayvan kemiği, kuş tüyü, kıl, dokuma parçaları, ağaç dalları ve kök liflerinin (misvak) kullandığını belirten uzmanlar, diş macununun, diş üzerindeki mikrobial plağı yüzde 98 oranında yok ettiği ve diş eti hastalıklarını yüzde 88 tedavi ettiği iddialarının yer aldığını vurguladı. Macunların diş temizliği ve beyazlatmaya yardımcı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, "Ağız diş sağlığı için öncelik diş fırçası ve diş ipi kullanımındadır. Etkili ve düzenli kullanılırsa, bu iki araçağız diş sağlığı sorununu yüzde 100 çözmektedir. Piyasada taklidi olan diş macunlarından uzak durulsun. Sahte yapılan diş macunu önüne geçilmez diş hastalıklarına sebep oluyor" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2010 Perşembe 09:53:04
Güncelleme :20 Mayıs 2010 Perşembe 12:56:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?