4
Mayıs
2024
Cumartesi
ŞANLIURFA

Sahte fişe hapis cezası geliyor

Şanlıurfa Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMO) Başkanı Nihat Taş, sahte fatura ve fiş verenlerin hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilecekleri uyarısında bulundu. 

Şanlıurfa SMMO Başkanı Taş, çalışanları sahte fiş ve fatura vermemeleri yolunda uyararak, bu tür yollara başvuranların hapis cezası ile karşı karşıya kalabileceklerini söyledi. 

Alış-verişlerde ve hizmetlerde belge istenmesinin önemli bir nedeni olan Vergi İadesinin kayıt altına alma ve belge düzeninin yerleşmesi amacıyla çıkarıldığını belirten Nihat Taş, "Vergi İadesi uygulamasının kaldırılması yanlış ve riskli bir uygulamadır. İlk çıktığı 1984 yılından bu yana harcama kalemlerinin çoğu kapsam dışı bırakılmış olsa da mevcut uygulamanın kaldırılması ücretli ve emeklilerimizi mağdur edecektir" dedi. 

Bu uygulamanın yerine getirilecek olan asgari geçim indirimi esasının ilgili tüm kesimlerde parasal kayıplar oluşturacağına dikkat çeken Taş, şöyle devam etti: 

"İlgililer bu yıl son defa verilecek olan vergi iade belgelerin en geç 20 Ocak 2007 (Cumartesi gününe rastlandığı için) 22 Ocak akşamına kadar işveren ve kurumlarına vereceklerdir. Harcamalar tutarı vergi matrahını aşamayacaktır. Vergi iadesi alanların kullandıkları belgeleri titizlikle kontrol etmeleri gerekmektedir. Çünkü sahte belge kullananlar hakkında 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 359 a maddesi uyarınca cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacak, suçları sabit görülenler 6 aydan 3 Yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacaktır. Ücretliler eğitim, sağlık, gıda, giyim ve kira giderlerine ilişkin belgelerini vergi iadesinde kullanılabilecektir. Çocukların okul servis giderlerinin de eğitim gideri kapsamında değerlendirileceği unutulmamalıdır. Gerçek ücretlerin vergilendirilmesinde, harcamalarının Yıllık toplam tutarının 3 bin 600 YTL'sine kadar yüzde 8'i, sonraki 3 bin 600 YTL'sinin yüzde 6'sı, 7 bin 200 YTL'sinin fazlası için yüzde 4'ü işverenler tarafından kendisine nakden ödenecektir."
İHA
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2007 Çarşamba 18:18:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?