3
Mayıs
2024
Cuma
ŞANLIURFA

Salonda soğuk rüzgarlar estirdi!

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç Kadın Sivil Toplum Kuruluşlarının Güçlendirmesi Projesi hibe programına katıldı ve konuşmasıyla bütün salonda soğuk rüzgarlar estirdi.

Güvenç, kadınların yeterince eğitilmediğini, sosyal hayatta yeterince yer alamadıklarını vurduladığı konuşmasında, "Bu nedenle toplum tek kanatlı kuş gibi. Yarımız tutmuyor. Tek tarafı tutmayan bir toplum geleceğe nasıl koşar. Aydınlık bir gelecek için kadınlarla ilgili bu sorunu çözmeliyiz" dedi.

Güvenç özellikle de kırsal nüfusta kadınların sorunlarının daha da fazla olduğunu belirtirken, GAP bölgesindeki dokuz ilde kadın ve çocuk eğitimi için 164 milyon lira harcandığının, bunun 45 milyonunun ise Şanlıurfa'ya ayrıldığını söyledi.

Bu yıl da kadın ve çocuk eğitimi için 13 milyon lira beklediklerini belirten Vali Güvenç, Urfa'nın kadın ve çocuklar konusunda daha fazla proje yapması gerektiğine dikkat çekti.

DEMOKRASİDE AL GÜLÜM YOK

Kadınların daha gayretli olması gerektiğini ifade eden Güvenç, "Demokraside hiçbir şey 'Al Gülüm' diye verilmez. Örgütleneceksiniz, lobi oluşturacaksınız, varlığınızı hissettireceksiniz. Evde oturarak bir şey yapamazsınız, kimse kimseye koltuğunu elindeki imkanı kendiliğinden vermez" dedi.

Vali kadınların ardından ikinci eleştirisini proje yapıcılarına yöneltti: "Salona bakıyorum, proje yapıcılar da yararlanıcılar da hep aynı yüzler. Bunu tabana yaymalıyız. Bu yüzleri değiştirmek zorundayız. Varoşlarda, arka mahallelerde ulaşmamız gereken daha fazla kadın var. Onlara da daha fazla zaman ayırmalıyız" diye konuştu.

Vali, "Bize tahsis edilen kaynakları tabana ulaştıralım, projelerimizde en büyük payı proje sahipleri, eğiticiler almasın. Gider tablosuna bakıp, 'El insaf' diyelim. Siz gönüllüsünüz, aydın olmayı, insan olmayı gölgeleyecek her türlü düşünceden uzak duralım" dedi.

KAYNAK VAR, TALEP ETSİNLER

Vali Güvenç son eleştirisini ise kadın, çocuk ve gençlik merkezi yöneticilerine yaptı. Saat beşte bu merkezlerin mesai saatleriyle birlikte kapandığına dikkat çeken Güvenç, "Bir bakıyorum ki saat altı, gençlik merkezi kapalı. Oysa, tenis kortu, basket sahası, içerde santraçı, bilgisayarı ama kilitleyip gitmişler. Çocuklar ise okuldan gelmiş dışarıda. Tam yararlanacakları saatte buralar kapalı. Ya da kadın merkezi Cumartesi-Pazar kapalı. Neymiş eğiticiler izin yapıyormuş. On kadınla çay, kek yap Vali'ye de ikram et, Oh maşalla, yok böyle bir şey. Bu sadece valinin, kaymakamın denetimiyle olmaz. Bu merkezlerde kitap yok, niye yok. İsteyin bizden. Beni görünce dikiş makinamız eksik diyorlar. Niye istemiyorsun, niye benden istemiyorsun, iki gün içinde on tane makineyi gönderirim. Kaynak var ama talep yok. İsteyin benden" diye devam etti.

Türkiye'nin az gelişmiş bölgeleri olan Güneydoğu, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesini kapsayan Kadın ve Kadın STK'larının Güçlendirilmesi Kapsamı'nda Türkiye'ye 3 milyon euroluk hibe verildi.

...
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2012 Çarşamba 14:16:07
Güncelleme :17 Mayıs 2012 Perşembe 17:54:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?