30
Nisan
2024
Salı
ŞANLIURFA

Sanal alemin süper bakırcısı

Şanlıurfalı bakırcı ustası Ömer Bakır, beş yıl önce internette açtığı www.tugra-bakircilik.com adresine gelen siparişlerle dünyanın sayılı ülkelerine ihracat yapıyor.

Beş yıldan bu yana internet üzerinden Portekiz ve Almanya’dan aldığı mangal, tepsi ve bakır ibrik siparişlerini 40 metrekarelik atölyesinde bir aylık hummalı bir çalışmanın ardından tamamlayan ve kargo ile ihraç eden 25 yıllık bakır ustası Ömer Bakır, internette site kurmasıyla birlikte iş hacminin yüzde 40 oranında arttığını söyledi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Bakırcı Ustası Ömer Bakır, bakırcılığın yok olmaya yüz tuttuğu ve bir çok ustanın işyerinin kapısına kilit vurduğu bir dönemde iş hacmini yüzde 40 arttırdığını belirterek, "Çağa ayak uydurarak, yurt dışına hediyelik eşya ihraç ediyorum. Babadan kalma bu mesleği yaşatmak için çağa ayak uydurmam gerektiğini fark ettim. Bunun içinde ilk olarak internette bir site kurmaya karar verdik. Ardından bakırcılığa olan bakış açısını değiştirerek bakırcılığı sadece bir mutfak gereci olarak değil, bir süs eşyası olarak tasarlayabileceğimize karar verdik. Bu yöndeki imalatlarımız Şanlıurfa’yı gezmeye gelen turistlerin ilgisini çekince internettteki sitemizden Portekiz’den bir ve Almanya’dan 3 firma bize siparişler vermeye başladı. Gönderdiğimiz ilk parti ürünler beğenilince ihracata devam ettik" dedi.

Bundan yaklaşık 3 yıl önce Portekiz’deki Tricona Tepecarıa Regıonal De Combro. LDA firmasına 300 adet mangal ve bakır ibrik karşılığı 25 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Ömer Bakır, 3 yıl önce Alman firmasına 200 parça bakır işlemeli saatlerden oluşan ürünler karşılığından 10 bin marklık ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.

Şanlıurfa’da bakırcılığı yeniden canlandırdığını belirten Ömer Bakır, "Şanlıurfa bakırcılığı yurt içi ve yurtdışında tanıtmak için bir internet sitesi kurduk. Bu internet sitesi üzerinden hem bakırcılığı tanıtıyoruz hem de satışını yapıyoruz. İnternetten dolayı siparişlerde genişleme oldu.

Bu siparişleri kargo aracılığı ile yurt içi ve yurtdışına gönderiyoruz. Bu da Şanlıurfa’da bakırcılığın gelişmesine katkısı olmaktadır. Daha önce bu işi 2-3 kişi yapıyordu şimdi 12-13 kişi yapıyor. Daha geniş kapsamlı çalışmamız için tabi ki resmi kurumların bize yardımcı olması geriyor. El sanatlarına katkıda bulunması gerekiyor. Maddi olarak değil manevi olarak.Tanıtım amacıyla. Son 5 yılda bakırcılık ile ilgili bir tanıtım olmamaktadır. Bu da kendi çabamızla tanıtmaya çalışıyoruz. Daha çok yurt dışından sipariş geliyor. Fakat kargodan sorunumuz var. Kargoda yurtiçi 15 milyon, yurtdışında 50 doları bulmaktadır. Bunun için siparişi kaybediyoruz. Biz de bir gelişme kaydedemiyoruz. Yurt dışından Belçika, Portekiz, Almanya gibi ülkelere gönderiyoruz. Türkiye’ye gelen işçiler tarafından alıp götürülenler de var. Direk olarak gönderdiğimiz zaman zorluk çekiyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Mart 2005 Perşembe 12:46:56
Güncelleme :18 Mart 2005 Cuma 22:01:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?