7
Mayıs
2024
Salı
ŞANLIURFA

Sanayi atıkları zehir saçıyor

Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) atık suları yüzünden Şanlıurfa'nın Güzelkuyu Köyü'nde hayvanlar telef oluyor. 

Şanlıurfa-Gaziantep kara yolunun 20. kilometresinde bulunan Organize Sanayi Bölgesi'nin atık suları çevrede bulunan yerleşim birimlerinde insan ve hayvan sağlığını ciddi boyutlarda tehdit ediyor. İçerisinde kimyasal atıkların bulunduğu iddia edilen suların 4 köy halkını tehdit ettiği belirtildi. Yöre sakinleri durumu defalarca yetkililere bildirmelerine rağmen kalıcı çözüm bulunmamasından yakındı. 

1992 yılında temeli atılan fabrikaların 1995 yılında üretime geçtiği bölgede altyapı eksikliğinin ilk olarak atık sular konusunda etkisini göstermeye başladığı belirtiliyor. 10 yıl arıtma tesisi olmadığından kimyasal maddelerin de içinde yer aldığı iddia edilen atık sulardan oluşan küçük dereler çevreye aktı. Kolları sıvayan ilgili kuruluşlar hazırlanan fizibilite raporları ile Avrupa Birliği'ne başvurarak finansman konusunda yardım talebinde bulundu. Başvurunun halen onaylanma aşamasında olduğu ifade ediliyor.
 
Atık suların insan ve hayvan sağlığını en çok tehdit ettiği Şanlıurfa 1'nci Organize Sanayi Bölgesi'nin yakınında bulunan Koçören, Keberli, Güzelkuyu ve Kızılkuyu köylüleri başta valilik olmak üzere durumu defalarca ilgili birimlere bildirip çözüm istediklerini bildirdi.
Şanlıurfa'ya 20 kilometre uzaklıktaki Organize Sanayi Bölgesi'nde fabrikaların arıtma tesislerinin olmayışı nedeniyle atık suların rastgele bırakıldığını belirten köylüler, ilgi beklediklerini söyledi. 

Güzelkuyu Köyü Muhtarı Cuma Ekinci, bir an önce sorunlarına çözüm bulunması gerektiğini belirterek "700 nüfuslu köyümüzde halk tedirgin durumdadır. İki bin koyunumuz var. 

Koyunları otlatmak için başında nöbet tutuyoruz. Oluşan derenin kapatılması için 5 kilometre uzunluğunda borulara ihtiyacımız var. Köy halkı olarak şikayetçiyiz. Atık sudan dolayı hayvanlarımız telef oluyor, tahıllarımız ve fıstık ağaçları çürüyor. Hayvanlar telef oluyor. Yetkililerden bizim sorunumuza çözüm bulmalarını istiyoruz" dedi. 

Güzelkuyu Köyü halkından Halil Ekinci, yaşanan olumsuzluğun sadece sağlık konusunda olmadığını belirterek, tarımsal ürün yetiştirmede de sıkıntı çektiklerini söyledi. Ekinci, Organize Sanayi Bölgesi'nin atık sularının hem köy hem de hayvanlara zarar verdiğini belirterek "Köyde geçen yıldan beri yüzde 80'i tifo hastalığına yakalandı. Yüzlerce hayvan telef oldu. Günde bir iki hayvan telef oluyor. Organizenin atık suları küçük bir borudan geçiriliyor. Bizi hep aldatıyorlar. Daha dün geldiler, dolgu yapalım dediler. Bizi kandırmaya çalışıyorlar. Bugüne kadar verdiğimiz dilekçelerin sonucunu alamadık" dedi. 

Güzelkuyu Köyü İlköğretim Okulu öğrencileri ise atık suyun kendilerine zarar verdiğini belirterek, "Otlatılan hayvanlarımızın sütünü içiyoruz. Ondan sonra biz de hastalanıyoruz" dediler. 

RAPOR HAZIRLANDI 

Son iki yıl içinde yoğunlaşan şikayetler üzerine Şanlıurfa Sağlık Müdürlüğü köyde inceleme başlattı. Sağlık Müdürlüğü'nün yaptığı inceleme sonucu olayın doğru olduğu ve atık suların yaşamı olumsuz etkilediği belirlendi. Hazırlanan raporlar valiliğe sunuldu.
Bu arada, atık suların insan sağlığını tehdit ettiği yerleşim birimlerinde sanayi bölgesinin hizmete girdiği son 10 yıl içinde kanserden ölüm vakaları görüldüğü ve bazı yerleşim birimlerinde ise halen kanser tedavisi görenler bulunduğu iddia edildi. Sağlık Müdürlüğünün yaptığı inceleme çalışmaları kapsamında hazırlanan raporlarda sorunun çözümünün uzun vadede mümkün olduğu belirtilerek, bunun için Avrupa Birliği'nden finansman temini yoluna gidildiği belirtildi. 

Arıtma tesisi ile yeni yapılacak İkinci Organize Sanayi Sitesi'nin alt yapısı için Avrupa Birliği'nden kademeli olarak 44 milyon Euro talebinde bulunulduğu bu finansmanın sağlanmasının ardından çalışmalara başlanacağı öğrenildi.
iha
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2006 Cuma 11:05:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
halil bakan IP: 193.140.194.xxx Tarih : 20.12.2006 20:58:40
sanyiden bile sayılamayacak organize sanayimiz zehir saçmayı başarmış ya helal olsun bize.. demek ki o kadar çok üretim varki artık sanayi atıklarımız var ve onlar çevreye zarar veriyor. ne mutlu bize urfalılar artık bi sanayimiz var diyebiliriz