5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Sanayicinin vize sevinci

AKÇAKALE İLÇESİNDE VİZENİN KALDIRILMASI SEVİNCİ

Türkiye ve Suriye arasında uygulanan vizenin kaldırılması ile birlikte Güneydoğulu sanayici, işadamı, esnafın yüzü gülüyor.

Türkiye ve Suriye arasında uygulanan vizenin kalkmasına en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki işadamları, esnaf ve vatandaşlar sevindi. Bölge insanı, Suriye'deki akrabalarını vizesiz ve istedikleri zaman ziyaret edecek olmanın mutluluğunu yaşıyor. İş dünyası temsilcileri ise vizenin kalkmasıyla ticaretin artacağına seviniyor. İş dünyasının ve bölgede iş yapan esnafın önde gelen isimleri ve yöneticiler vizenin kalkmasının ulaşım ile hizmet sektörü de dahil, her türlü ekonomik ve sosyal ilişkileri geliştireceğine vurgu yapıyor. Vizenin kalkması ile birlikte sınır kapılarında halen çözülmesi gereken ciddi sorunların var olduğunu dile getiren bölge halkı, bu sorunların bir an evvel kaldırılarak ticaretin önünün açılmasını söylüyor.

Akçakale Belediye Başkanı Abdulhakim Ayhan, vizenin kalkmasının bölgeye kar anlamında büyük katkı sağlayacağının altını çizerek, "Vizenin kalkması ile sınırda ticaret hacmi artacaktır. Sınır ticareti iş adamlarımıza ve esnafımıza büyük katkı sağlayacaktır. Vizenin kalkması iki ülke arasındaki sosyal ve kültürel yapıya büyük bir fayda sağlayacaktır. Belediye olarak ta bu kapının büyük katkı sağlayacağına inanıyorum" dedi.

Uluslararası taksi işletme temsilcisi İsa Toktimür, vizenin kalkmasından dolayı sevinç içerisinde olduklarını belirterek, "Vizenin kalkması bizlere ve ticari araç çalıştıranlara çok büyük katkısı oldu. Ticari araçların çalışması daha da gelişti. Daha önce Akçakale-Telabyat arasında 100 yolcu gidiş yaparken şu anda 500 kişiye çıktı. Buda bizlere bir yoğunluk getirmiştir. Bu yoğunluktan dolayı memur arkadaşlarda zorlanmaktadır. Akçakale gümrük kapısına memur takviyesi yaparlarsa çok iyi olur. Normalde kapı sahamız küçüktür. Bu yoğunluğu şu anda taşıyor, ancak ileriki günlerde taşımayabilir. Büyüklerimizin bu konu üzerinde çalışmaları gerekmektedir. Vizenin kalkmansın çok büyük faydaları olmuştur. Fakat, Türkiye ve Suriye'ye geçiş yapan misafirlerin konaklamamaları için buraya sosyal bir tesis yapılması gerekmektedir. Diğer bir konu muafiyet eşyaları çerçevesinde yükseltmeleri gerekiyor. Güneydoğu Anadolu bölgesindeki vatandaşların çay ve şeker gibi getirecekleri eşyada miktarı yükseltilmesi iyi olur. Aynı zamanda bavul ticareti geliştirilmesi ve bilgilendirilmesi iyi olur. Şu anda bavul ticareti yapılıyor, bavul ticareti hususunda her hangi bir bilgimiz yoktur" dedi.

Akçakale Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mustafa Karataş, vizenin kalkmasının herkese faydasının olduğunu ifade ederek, "Ancak ilçemizde küçük esnafa hiçbir katkısı olmadı. Küçük esnafımızın da bu kapıdan faydalanması için gerekli girişimlerin başlatılması lazımdır. Küçük esnafında faydalanması için devletimizin küçük esnafa yönelik projeler üretmesini istiyoruz" diye konuştu.

Akçakale Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatif Başkanı Ömer Ay, Türkiye ile Suriye arasındaki vizenin kaldırılması bölge ticaretini çok olumlu yönde etkileyeceğini dile getirerek, "Suriye ile sınır ticareti pasif anlamda da olsa vardı. Ancak vizenin kalkması, karşılıklı ilişkilere hem sosyal ve kültürel anlamda hem de ekonomik anlamda çok büyük katkı sağlayacaktır. Bugün olmasa da ileriki günlerde faydasının olacağına inancımız tamdır. Kapının daha işlek olması için kapının fiziki yapısının ticarete uygun hala getirilmesi gerekir. Vizenin kaldırılmasıyla iki ülke arasında karşılıklı ticaret yapan esnafa büyük kolaylık sağlandığına inanıyorum. Bu sayede karşılıklı ticaret yapan esnaf sayısının önemli oranda artacağını düşünüyorum. Bugüne kadar vize ile uğraşmak istemeyen esnaf, sınır ticaretine çok yönelmiyordu. Ancak bundan sonraki süreçte her iki ülkeden de karşılıklı ticarette artış olacak. Vizenin kalkması ticareti artıracak ve ekonomiyi canlandıracak. Vizenin kalkması sadece ekonomiye değil bütün sektörlere olumlu yansıyacak. Ulaşımdan, lokantacısına, hizmet üretiminden imalatçısına kadar her kesime faydası olacaktır. Vize uygulamasının kalkmasıyla Türkiye ve Suriye arasında ticaretin artacağını, bu artışın da bölge ekonomisine canlılık getireceğine inancım tamdır. Ancak kapımızın fiziki yapısının da bir an evvel genişletilerek gerekli alt yapı çalışmalarına başlanmalıdır. Tüccarlarımızın ve esnafımızın daha rahat ticaret yapması için bu gereklidir. Şu anda kapımızda memur sıkıntısı mevcuttur. Kapıya memur desteği sağlanmalıdır. Kapımızın şehir merkezinde olması ile izdihama neden olmaktadır ve bu vesileyle bu alanın genişletilmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.

AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Hasan Takuş, "Bilindiği gibi yakın bir zamanda Türkiye ve Suriye arasında vize kalkmıştır. Bundan sonra Türkiye ve Suriye vatandaşları pasaportları ile giriş ve çıkış yapabileceklerdir. Bununda Ak Parti dönemine gelmesi bizim şansımızdır diyelim. Şu anda kapımız gece saat on ikiye kadar çalışmaktadır. Temennimiz yirmi dört saate çıkartılmasıdır. Ayrıca TOBB'un kapı ile ilgili yapması gerekenleri yapması gerekir. Burada kapının yalnız açılması yetmiyor. Burada iş adamlarımıza ve müteşebbislerimize büyük görevler düşmektedir. Şuanda Akçakale'ye acil bir sosyal tesise ihtiyaç vardır, bunu özelikle iş adamlarımızdan ve müteşebbislerimizden istiyoruz ve bekliyoruz. Şu anda dışarıdan gelecek olan bir insanın kalabileceği bir otel yoktur, bunun acilen yapılması gereken şeylerden biridir. Kapının uluslar arası bir hüviyete dönüşmesi Akçakale ve bölge için önemlidir. Ekonomik ve sosyal olarak önemli girdileri olmaktadır. Fakat kapımız sadece çimento kapısı olmamalıdır, iş adamlarımızdan şunu istiyoruz; paketleme, ambalajlama işlemelerinde burada yapmalarını istiyoruz ve özellikle bunu iş adamlarımızdan bekliyoruz"

Akçakale esnafından Mahmut Fatuşto, "Akçakale vatandaşları olarak kapımızdaki gelişmelerden olan vizenin kalkması vatandaşlar aç ıdan faydalanması için gerekli girişimlerin başlısından sevindirici oldu. Şu bilinmeli ki kapıda memur yetersizliği bir ve ikincisi halkın bazı konularda bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca hem bu taraftan hem karşı taraftan gelen insanların konaklaması için yer sorunu bulunmaktadır.Bu sorunun giderilmesi için gerekli kişi ve kurumlardan bu sorunun çözülmesini istiyoruz.Ayrıca ilçe halkı olarak pasaportla birlikte bir günlüğüne de olsa kimlikle gidip gelme kolaylığı sağlanmalıdır. Çünkü Hatay'dan Mardin'e kadar sınır boyu karşıda akrabaları olan insanlar vardır. Buradaki akrabalar birinci ve ikinci derecede akrabalıklardır fazla uzak akrabalıklar yok. Amcalar, teyze çocukları fazla uzak akraba yok, bunlarla bitiyor. Biz istiyoruz ki her iki ülkenin halkları bu kapıdan güzel bir şekilde istifade etsin.İstiyoruz ki kapı sahası genişletilsin ve sahanın yetersizliği giderilsin,araçların şehir içinde esnafı rahatsız etmesin.Eğer bu giderilirse iyi olur,gelişmeler bu anlamda devam ederse bizleri sevindirir" dedi.

Akçakale sınır kapısından Suriye devletine geçiş yapacak yerli ve yabancı turistlere Suriye parası satan İsmail Tantan, "Vizenin kalkması ile birlikte Suriye parası satmada artış olmuştur. Daha önceleri günlük bin Suriye parası satarken şimdi iki yada üç bin Suriye parası satıyorum. Bu imkanı bize sunan iki ülke büyüklerine teşekkür ediyorum" dedi.

AKÇAKALE İLÇESİNDE VİZENİN KALDIRILMASI SEVİNCİ
AKÇAKALE İLÇESİNDE VİZENİN KALDIRILMASI SEVİNCİ
AKÇAKALE İLÇESİNDE VİZENİN KALDIRILMASI SEVİNCİ
İHA
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2009 Salı 10:18:03
Güncelleme :27 Ekim 2009 Salı 11:26:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?