5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Sanayiciyi su krizi vurdu

GAP'ın kalbi olan Şanlıurfa'da ekonomik krizle mücadele eden sanayiciyi, bu kez de su krizi vurdu.

GAP'a yatırımcı çekmek için hükümet yeni teşvik ve istihdam paketleri açıklarken sanayici Şanlıurfa'ya yatırım yapmak için Organize Sanayi Bölgesi'nin su probleminden dolayı temkinli yaklaşacağı bildirildi.

Son bir ay içerisinde Balıklıgöl'de su seviyesinin düşmesi üzerine Devlet Su İşleri, valilik, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası alarm konumuna geçmişti. Ancak Devlet Su İşleri OSB'ye su veren kuyuların Balıklıgöl'ün su seviyesini düşürdüğü gerekçesiyle faturayı OSB'ye kesti. Sanayiciye su veren Şanlıurfa'nın Direkli mevkiindeki derin kuyuların birçoğu kapatılırken valilik, açık tutulan kuyulardan da yatırımcıya günde 4 saat su verme kararı aldı. Bu karar ise, sanayicinin ve yatırımcının yaşadığı ekonomik krize bir de su krizini ekledi.

OSB'nin, çevre köylerin içme suyunu karşılayan yaklaşık 60 derin su kuyusunun kapatan DSİ 15. Bölge Müdürlüğü, valilik kararıyla sanayiciye günde yalnızca 4 saat su vermesi yüzlerce tesisin üretimini durdurma aşamasına getirdi. OSB'deki sanayici ekonomik krizin ardından su krizi ile büyük sıkıntı yaşamaya başlarken yetkili kuruluşları da telefon yağmuruna tuttu.

Sanayiciler sonunda, Vali Nuri Okutan'dan sorunun giderilmesi için günde 4 saat verilen suyun 8 saate çıkartılmasını istedi. Şanlıurfa Ticaret Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ertekin ve yönetim kurulu üyeleri Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan'ı makamında ziyaret ederek, OSB'nin suyunun kesilmesini görüştü.

OSB'ye su veren kuyuların Balıklıgöl'ün su seviyesini düşürdüğü gerekçesiyle sanayicin suyunun kesilmesinin doğru olamayacağını ziyaret esnasında Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan'a aktaran ŞUTSO Başkanı Ertekin, "Balıklıgöl'den de vazgeçemeyiz, OSB'deki sanayi yatırımlardan da. Birini diğerine tercih edemeyiz. Bu sorunun en köklü çözümü Fırat Nehri'nin suyunu Harran Ovası'na taşıyan Atatürk Barajı tünel çıkış ağzından OSB'ye su vermek olacaktır. Bunun için de Devlet Bakanımız Cevdet Yılmaz beyden gerekli desteği aldık.

Ancak OSB'ye günde 12 saat su verilirken bu sıralar günde 4 saate su verilmeye başlandı. Bundan dolayı sanayicilerimizden bize çok şikayet geliyor. İhracat bağlantısı bulunan firmalarımız su kesintisi yüzünden verdiği sözleri yerine getirememekten korkuyor. En azından OSB'ye günde 8 saat su verilmesini istiyoruz. Kısa vadede OSB'nin ve Balıklıgöl'ün suyu için nasıl bir katkıda bulunacağı konusunda valimiz, GAP İdaresi Başkanımız, DSİ 15. Bölge Müdürümüzle temaslarımız sürüyor. Hep birlikte bir çözüm bulmak için çalışıyoruz. Şanlıurfa için Balıklıgöl de önemlidir sanayici de" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2009 Cuma 15:50:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?