3
Mayıs
2024
Cuma
ŞANLIURFA

Şanlıurfa: Fıstık üreticisi zor durumda

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Halil Dolap, hasat dönemi başlayan fıstıkta, son durum hakkında bilgi verdi. Oda binasında basın toplantısı düzenleyen Başkan Halil Dolap, fıstık üreticisinin mağdur durumda olduğunu ifade ederek 2003 yılında 77 bin hektarlık ekili fıstık alanından 32 bin ton ürün aldığını bu yıl rekoltenin don yüzünden 2 bin tona kadar düştüğünü kaydetti.

Dolap, "Gazetelerde hep fındıktan bahsediliyor. Bununla ilgili üreticilere karşı değilim ancak, fındıktan çok fıstık üreticisi çok mağdur durumda. Şanlıurfa genelinde 77 bin hektar fıstık ekili alan mevcut. 2003 yılında 32 bin ton mahsul alınmış. Maalesef bu yıl dondan dolayı yüzde doksan ürün kaybına uğramış durumdadır. Bu yıl 2 bin ton üründen fazla alınamaz" dedi.
Masa başında hasar tespitinin yapılamayacağını belirten Dolap, "Tarım İl Müdürlüğü hasar tespit çalışmasını, masa başında yapmıştır. Hasar tespit komisyonu oluştursaydı, mahalline gidilip bakılsaydı daha kesin sonuçlar ortaya çıkardı. Hasar tespit çalışması yapılması gerekliydi. Tarım il Müdürlüğü bunu bakanlığa bildirmemişse, sorumlusu ve suçlu Tarım İl Müdürlüğü’dür. Bakanlığa bildirmiş, bakanlık gerekli çalışmayı yapmamışsa, bakanlık suçludur. Ancak burada bir hasar tespit çalışması yapılmadı" diye konuştu. Dolap, "Burada tek bir çaremiz kaldı. Devlet burada bize sahip çıkmazsa mecburi gidip, Hazreti Eyüp Peygamber’in makamında dua edeceğiz. Ağlasak da göz yaşımızı silecek kimse yok. Başka yapacak bir şeyimiz yok. Ankara’da masa başında toto loto oynayan bazı yetkililer gelsin burada bölgeyi gezsin, pamuk, fıstık nasıl yetiştiriliyor, bunun maliyeti nedir görsünler. Değerlendirmeyi onların vicdanlarına bırakıyorum. Ama orada oturup konuşarak mangalda kül bırakmanın bir anlamı yoktur. Gelsinler değerlendirmeyi tarlanın başında yapalım. Bölgede bizim bakanımızın olmayışı nedeniyle mi bizim fıstığımızın zararı göze görünmüyor. Şanlıurfa İli’nin ve doğunun bakanı olmadığı için mi fındığa verilen destek ortaya çıkıyor oraya destek veriliyor da bize destek verilmiyor" şeklinde konuştu.


Elektrik enerjisi ile sulama yapılan alanlarda, elektrik kesintileri ve düşük voltajlar yüzünden sulama yapılamadığını, bundan dolayı elektrik enerjisi ile sulama yapılan 1 milyon 150 bin dekar alanda yaklaşık yüzde 70 ürün kaybının olduğunu belirten Ziraat Odası Başkanı Halil Dolap, "Elektrik enerjisi ile sulamada yüzde 70 zarar var. Şanlıurfa’da 2.5 milyon dekar pamuk ekim alanı var, bunun 1 milyon 150 bin dekarı enerji ile sulanıyor. Enerji ile sulanan alanlarda pamuğun yüzde 70 ürün kaybı var, yüzde 30 ürün olan yerde ise pazar endişesi sardı. İthal pamuklar geldiği sürece çiftçi tarlayı, köyünü terk etmek zorunda kalacak. Feryat ediyoruz artık" diye konuştu.


Çiftçinin tokat üstüne tokat yediğini, sosyal patlamaların olabileceğini belirten Dolap, "Çiftçi ilk tokadı dondan, ikinci tokadı Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıkladığı fiyattan, üçüncü tokadı pamuktan yiyecek. Kafamızı kaldıracak durum kalmıyor. Kime derdimizi anlatacağız, sahipsiz kalmış durumdayız. Kimse bize sahip çıkmıyor, feryatlarımıza kulak verilmiyor. Allah korusun sosyal patlama olur. Çiftçi mahsul elde edemezse, geçimini sağlayamazsa nereye gidecek, şehirlere gelecek. Yetkililer buna kulak versin, biran önce çözüm bulsunlar" dedi.

iha-ş.urfa
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2004 Cuma 18:32:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?