3
Mayıs
2024
Cuma
ŞANLIURFA

Şanlıurfa: GAP'ta enerji yatırımından 12.7 milyar dolar gelir elde edildi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni kalkındırmak amacıyla uygulamaya konulan GAP için 16.6 milyar dolar harcama yapılırken, enerji yatırımlarından 12.7 milyar dolar gelir sağlandığı, toplam maliyeti 32 milyar dolar olan projede, yüzde 52’lik nakdi gerçekleşme kaydedildiği bildirildi.

GAP Kültürel Mirası Geliştirme Programı’na katıldığı Şanlıurfa’da bugün İHA muhabirinin sorularını cevaplandıran GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkan Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli, şu ana kadan 16.6 milyar dolar harcama yapılan projenin gelir getirmeye başladığını belirterek, "Özellikle enerji sektöründe hizmete giren barajlardan 2003 yılı sonu itibariyle, 12.7 milyar dolar gelir elde edildi" dedi.

Dünyada böylesine tam donanımlı bir projeye nadiren rastlandığını vurgulayan Şelli, "Yüzde 52’lik nakti gerçekleşme sağlanan bir projeden sadece bir sektörden elde edilen gelir çok önemli bir meblağ. Dünyada böylesine kapsamlı ve planlı bir proje yok. GAP idaresi olarak yeni vizyonumuz, Türkiye’nin ilk ve tek bölgesel kalkınma idaresi olarak, kazandığımız deneyimlerimizle ülkemizin diğer bölgelerine ve diğer ülkelere de model olmaktır" diye konuştu.
Türkiye’nin en büyük kalkınma projesi olan GAP’ta yeni bir çalışmaya daha imza attıklarını açıklayan GAP BKİ Başkan Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli, GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve AB uzmanları tarafından büyük emek verilerek, GAP Bölgesi’nde yaşayan insanların ekonomik ve sosyal koşullarının iyileştirilmesi, sürdürülebilir bölgesel kalkınmanın sağlanması amacıyla 47 Milyon Euro finansmanla GAP Bölgesel Kalkınma Programı ve projesi hazırlandığını kaydetti. Projenin 3 bölümden oluştuğunu vurgulayan Şelli şunları söyledi:

"Bu programlardan biri Kültürel Mirası Geliştirme Projesi. Bunun finansman tutarı 12 Milyon Euro’dur. Projenin ikinci ayağı olan Kırsal Kalkınma Programı’nın hazırlıkları ise son aşamaya getirilmiş önümüzdeki günlerde ilan edilmesi planlanmaktadır. Projenin üçüncü ayağını oluşturan, Küçük ve Orta Ölçekli Girişimcileri Destekleme Projesidir. Bu konuda da yakın zamanda kamuoyuna bilgi verilecektir."

ŞANLIURFA-(İHA)
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2004 Perşembe 17:19:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?