3
Mayıs
2024
Cuma
ŞANLIURFA

Şanlıurfa çiftçisine 'anız' uyarısı

Şanlıurfa Çevre ve Orman Müdürlüğü çiftçileri anız yangınları konusunda uyararak, anız yakmanın kanunen yasak olduğunu ve yasağa uymayanlar hakkında cezai işlem uygulanacağını bildirdi.

Çevre ve Orman İl Müdürlüğü bugün yazılı bir açıklama yaparak anız yangınları hakkında bilgi verdi. Anızın yakılmasıyla topraklarda telafisi mümkün olmayan büyük tahribatlar meydana geldiği kaydedilen açıklamada, "Bitki artıkları, toprağı su ve rüzgar erozyonuna karşı korur. Toprağın organik maddelerce zenginleşmesini sağlar. Anızın yakılmasıyla toprak yüzeyi çıplak kaldığından erozyona ve toprağın fakirleşmesine neden olur. Anızın yakılmasıyla toprağın suya karşı dayanıklılığı azalmakta ve yüzey akışı maksimum seviyeye ulaşmaktadır. Anız yakmakla toprağın ilk 0-5 santimetrelik kısmında bulunan ve toprak faaliyetlerini artıran yararlı mikroorganizmalar yok olmaktadır" denildi.

Çevre ve İl Müdürlüğü’nün yaptığı yazılı açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
"Ateşin etrafa sıçramasıyla hububat tarlaları, ağaçlar ve meyve bahçeleri de telef olmaktadır. Anız yakılmasının yasaklanmasının yanı sıra yol kenarındaki otların ve boş alanlardaki otlarında yakılması yasaklanmıştır. Çevre Bakanlığı’nın 29.05.1995 tarih ve 240-3655 sayılı genelgesi ve daha sonraki yıllarda çıkarılan genelgeler duyurulmuştur. Anız olaylarını duyduğu ve gördüğü halde, bunu idari ve adli makamlara duyurmayan muhtarlar ve diğer kamu görevlileri hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 235. maddesine göre yasal işlemlere başvurulacaktır."
Anız yakanların muhtarlar ve diğer kamu görevlilerince tutanakla tespit edilerek adli mercilere sunulacağının belirtildiği açıklamada, anız yakma yasağına uymayanlar hakkında; 2872 sayılı Çevre Kanunu ve Türk Ceza Kanunu’nun 383 ve 520 sayılı maddeleri ile diğer ilgili kanun hükümleri gereğince kanuni işlem yapılacağı bildirildi.

ŞANLIURFA-(İHA)
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2004 Çarşamba 17:12:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?