2
Mayıs
2024
Perşembe
ŞANLIURFA

Şanlıurfa isotu yaşlanmayı önlüyor

Harran Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Biyokimya ve Klinik Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özcan Erel, Şanlıurfa isotunun yaşlanmayı önlediğini söyledi.
Bölge illerinde üretilen isot ile Şanlıurfa isotu üzerinde araştırma yapan öğretim üyesi Doç. Dr. Özcan Erel, isotun yaşlanmayı önlediğini belirtti. Yaşlanmayı önlemek için dışardan ithal edilerek alınan ilaçlar yerine isot tüketilmesinin daha iyi olacağını vurgulayan Doç. Dr. Özcan Erel, "Dışardan ithal edilerek gerek eczanelerde gerekse modern marketlerde satılan antioksidan ve anti-aging (yaşlanmayı önleyici) preparatlar için yüksek miktarlarda para ödenmektedir. Şanlıurfa isot pul biberi bu preparatlara karşı oldukça ucuz ve iyi bir alternatiftir. Çorba, salata ve yemeklerimize bir miktar Şanlıurfa isot pul biberi eklenmesi onların antioksidan ve anti-aging kapasitelerini artıracaktır" dedi.
İsotun insan vücuduna çok faydası olduğunu ifade eden Doç. Dr. Erel, "Oksidan denilen zararlı moleküller vücutta normalde az miktarda üretilir. Vücut antioksidan sistem denilen mekanizma aracılığı ile bu zararlı molekülleri etkisiz hale getirir. Vücutta sigara içimi, hava kirliliği, yetersiz beslenme ve aşırı yorgunluk gibi bazı iç ve dış etmenler oksidan maddelerin yapımını artırırken, antioksidan denilen koruyucu maddelerin tüketimini ise hızlandırır. Bu durum, başta kanser, kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı, romatizma gibi bazı hastalıkların gelişmesinde ve yaşlanmanın hızlanmasında zemin hazırlayıcı etmenlerden biri olarak yer alır. Vücut antioksidan denilen maddelerin önemli bir kısmını kendi üretemez ve ihtiyacı olan bu antioksidan maddeleri sebze ve meyvelerden karşılar. Çalışmamızda; bir gruba tek doz 1 gram Şanlıurfa isotu, bir gruba eczanelerde satılan 1 gram C vitamini verdik. İki ayrı grup üzerinde yarım, bir ve iki saat sonra kanlarındaki toplam antioksidan kapasite düzeylerini ölçtük. İsot verilen grubun kan toplam antioksidan kapasite düzeyindeki artış, C vitamini verilen gruptaki artıştan yaklaşık iki kat daha yüksek bulundu" diye konuştu.
Çalışmasında isot çeşitlerini de ele alan Doç. Dr. Erel, araştırma sonuçlarını şöyle açıkladı:
"Diğer illerimizde üretilen çeşitli pul biberlerin toplam antioksidan kapasite düzeyleri ölçüldü ve Şanlıurfa isot pul biberininki ile karşılaştırıldı. Şanlıurfa isot pul biberinin toplam antioksidan kapasite düzeyinin diğer pul biberleri arasında en yüksek toplam antioksidan kapasiteye sahip olduğu belirlendi."
İHA
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2004 Salı 23:05:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?