5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Şanlıurfa ovalarını bekleyen tehlikeler

Harran ve Akçakale Ovası'nda çiftçilerin, sulu tarımda kuru tarım teknikleri kullandığı için toprağın artık yavaş yavaş yeteneğini kaybettiği bildirildi.

Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, çiftçilere uyarıda bulunarak, "Eğer sulu tarım koşullarında kuru tarım teknikleri uygulanırsa topraklar bazı yeteneklerini kaybeder. Toprağın sulanması ve gübrelenmesi, verim artışı için yeterli değildir. Toprakların bazı yanlış kullanımlar nedeniyle hava ve su hareketinin bozulması sonucu önemli verim azalmaları meydana gelmektedir" dedi.

İlk anda suyla buluşan toprakların yüksek gelir vermeye başladığını belirten yetkililer, "Yıllardır su bekleyen Harran ve Akçakale Ovası suya kavuştu. Çiftçilerin umudu ve rüyaları gerçekleşti. Çiftçi tarlasında suyu gördüğünde günlerce uyuyamadı. Ancak zamanla bazı alanlarda her yıl verim azalmaları görülmeye başlandı. Çiftçi bu azalmanın gübre ve tohum eksikliğinden ya da hastalıktan olduğunu tahmin ediyordu. Oysa bir çok alanda toprak, yeteneğine göre kullanılmadığından bazı verimi etkileyici özelliklerinde bozulmalar meydana geldi. Bitkiler eksik yaprak açarak, yetersiz koza üreterek bu toprak bozulmasına karşı yanıt veriyordu. Verim azalmasına neden olan toprak bozulmaları zamanında ve doğru belirlenemezse verim kayıtları daha fazla düşer. 1 metre derinliğindeki toprak binlerce yıl içerisinde oluşabilmekte ve doğru kullanılmadığında bir kaç yıl içerisinde verimsizleşmekte veya yok olabilmektedir" dediler.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) alanında sulamanın başlaması ile önemli verim artışları meydana geldiğini, insanların hayat seviyelerinde belirgin artışlar görüldüğünü, ancak çok planlı yapılmayan tarımsal uygulamalardan dolayı bazı alanlarda drenaj ve çoraklık probleminin Harran ve Akçakale Ovası'nda kendisini hissettirdiğini belirten yetkililer, "Tapusu cebinde olan insanların toprakları istedikleri gibi kullanmasına izin verilmemelidir. Bu nedenle Toprak Yasası güncelleştirilmeli ve hayata geçirilmelidir. Yoksa çok yakın bir gelecekte hiç bir aroması olmayan, lezzetsiz ve pahalı olan ürünleri tüketmek zorunda kalacağız" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2008 Çarşamba 11:00:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?