5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Şanlıurfa'da aşı haftası

Şanlıurfa'da aşı haftası başladı.

Bu yıl gerçekleştirilen aşılama haftası, Şanlıurfa Bahçeli Evler Sağlık Ocağında, Şanlıurfa Vali Yardımcısı Mehmet Özel, Şanlıurfa Sağlık Müdür Dr. Nevzat Yetkin, Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Derya Özkaya, Sağlık Müdür Yardımcısı Mahmut Çiriş, Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Önder Yaşar, Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Uz. Dr. Ömer Balcı ve çocuklarını aşılamaya getiren ailelerin katılımıyla gerçekleştirildi.

İlk olarak Şanlıurfa Vali Yardımcısı Mehmet Özel, 2 aylık olan Rabia Yandırıcı'yı kucağına alarak daha sonra Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Dr. Nevzat Yetkin de 3 aylık olan Emine Güneş'i, kucağına alarak Sağlık Memuru Murat Kaplan tarafından her iki çocuğa da verem ve karma aşısı yapıldı.

Şanlıurfa Vali Yardımcısı Mehmet Özel, aşı haftasıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Aşılı çocuklarımızın sayısı artıkça sağlıklı bir toplum olma yolunda ilerlemeye devam edeceğiz. Sağlıklı bir toplum için çocuklarımızın mutlaka aşılanması gerekiyor. Bu tür etkinlikler ile aşının önemini, aşının toplum içinde daha çok benimsenmesine yarar sağlayacaktır" dedi.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Dr. Nevzat Yetkin ise Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesinin Girişimi ile bu yıl üçüncüsü yapılacak olan Avrupa Aşılama haftasının ilkinin 2005 yılında, ikincisinin 16-22 Nisan 2007'de yapıldığını belirtti. Yetkin, "Bu yılki etkinlikler ise 21-28 Nisan 2008 tarihleri arasında düzenlenecektir. Aşı haftası ülkemiz ile birlikte 24 Avrupa bölgesi ülkesinde aynı tarihlerde yürütülmektedir. Dünyada her yıl difteri nedeniyle 30 bin çocuk hastalanmakta, 3 bin çocuk ölmekte. Boğmaca nedeniyle 39 milyon çocuk hastalanmakta, 300 bin çocuk ölmekte. Yeni doğan tetanos nedeniyle 200 bin bebek ölmekte, kızamık nedeniyle 30 milyon çocuk hastalanmakta, 888 bin çocuk ölmekte, hepatit B nedeniyle 6 milyon kişi hastalanmakta, 500 bin kişi ölmektedir. Verem nedeniyle ise 2 milyon kişi ölmektedir. Oysaki bu hastalıkların hepsi aşı ile önlenebilir hastalıklardır. Dünyada, 2002 yılında aşı ile koruna bilen hastalıklar nedeniyle 5 yaş altında 1 milyon 400 bin çocuğun öldüğü tahmin edilmektedir. Bunların yüzde 1'i diğer hastalıklar nedeniyle gerçekleşmektedir. İlimizde de çeşitli etkinliklerle Aşı haftası amacına uygun olarak kutlanmaktadır. Düzenlenecek faaliyetler ile toplumun tüm kesimlerine ulaşılacak, aşılama ve aşı ile korunabilir hastalıklar konusundaki farkındalığın arttırılması sağlanacaktır. İlimiz aşılama çalışmaları açısından bu gün örnek gösterilecek bir konumdadır" dedi.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Dr. Nevzat Yetkin, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini belirterek, "Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek yeni doğan SMS Sistemi Projesi uygulamaya konulmuştur. Bu proje sayesinde ilimizde doğan her çocuk kayıt altına alınarak, telefon mesajları ile çocukların aşı günleri ailelerine hatırlatılmaktadır. Yeni doğan SMS Sistemi ve görevlerini özveri ile yerine getiren sağlık personellerimiz sayesinde İlimizde yeni doğan çocuklarda aşılama oranı yüzde 94'de ulaşmıştır. Yapılan aşı uygulamalarıyla ülkemizde her yıl 40-50 bin arasında bebeğin ölümü engellenmektedir. Aşılar sağlık ocakları ve Ana-çocuk sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Bu haftada vatandaşlarımıza düşen görevler; aşılamanın önemini her fırsatta vurgulayarak, sağlıklı toplum için aşılamanın vazgeçilmez olduğunu tüm kesimlere ulaştırmak ve çocuklarımızın aşılanmasını, eksik aşılarını tamamlamalarını sağlamaktır" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2008 Salı 16:14:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
t.a.d.rasime polat IP: 88.226.3.xxx Tarih : 24.04.2008 13:47:41

O K U L U M U Z A A Ş I Y A P I L M A S I N I İ S T İ Y O R U Z . . . . 8.SINIFLARA OLSUN