5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Şanlıurfa'da e-belediye projesi

Şanlıurfa Belediyesi'nin geçtiğimiz yıl başlattığı, ‘Şanlıurfa Kent Bilgi Sistemi ve E-Belediye’ projeleri tamamlanma aşamasına geldi. Projenin hayata geçmesiyle birlikte, Şanlıurfalılar belediye ile bütün işlerini internet üzerinden yürütecek.


Şanlıurfa Kent Bilgi Sistemi (ŞUKBİS) Proje Koordinatörü Bilgisayar Mühendisi Bahaddin Yetkin, "Vatandaşlarımız bu işlemleri ister telefon belediyeciliği, ister E-Belediyecilik ile yapabilecekler. Şu anda E-Belediyecilik ile tüm borç sorgulama ve ödemelerin Web üzerinden yapılması için çalışılmaktayız. Banka ile protokollerimiz kaldı. Bu kapsamda belediyenin de bütün işlemlerinin bilgisayar üzerinden yapılması gerekir ki, Web tabanlı olarak da halka o hizmeti kendi hazinesinden üretebilsin. Bunun için ortak bir veri tabanı kurduk. Bu veri tabanına belediyemizin tüm birimlerinin arşivleri dahil bugün ve yarın yapacağı tüm işler depolanmakta. Bu iş akıllı bir sistem ile yapılmakta. Bir vatandaşımızın Gelir Müdürlüğü ile ilgili bir işi olduğunda ALO 153'ü aradığında vatandaşlık numarasını girerek bilgileri otomatik olarak veri tabanından seslendirilecek. Bu bir iş rahatlamasını getirecektir. Vatandaşın belediyeye gelerek zamanını harcaması önlenmiş olacaktır" dedi.


E-sicil ile her mükellefin sicil numaralarının T.C. Kimlik Numarası altında birleştirileceğini söyleyen Yetkin, vatandaşların belediyede su, emlak gibi birçok sicil numarasının bulunduğunu belirterek şöyle konuştu:


"Yani ödediği her vergi için bir sicil numarası var. T.C. Kimlik Numarasında vatandaşın tüm mükellefiyetleri saklı olacak. İnternet üzerinden sorgulama yaptığında tüm bilgiler internette vatandaşımızın karşısına gelecek. Şu anda T.C. Kimlik Numarası altında bilgileri toplamada son aşamaya geldik. 100 bin civarında bir mükellefimiz var. Bu 100 bin mükellefimizin tüm bilgilerinin sisteme girmesinden sonra veri tabanımız Web sistemine açılacak. Ağustos ayına kadar bu veriler sisteme girilecek. Saha taramalarımızda ise, 100 bin ev ve 30 bin işyerinin kapıları tek tek çalışarak bütün imari, mükellefiyet ve sosyal verileri alındı. Sosyal verilerin faydası şu şekilde önemlidir. Belediye bir yere hizmet götürecekken, o yerdeki insanların gelir durumunu ve eğitim durumunu biliyor olacak. İçerisinde bulunulan fiziki mekanın memnunluk durumundan, vatandaşlarımızın kan gurubu, hastalık ve sakatlık hali bilgileri de toplanıyor. Bilgi güncellendiği müddetçe vardır. Bunun için Şanlıurfa Kent Bilgi Sistemi (ŞUKBİS) masası oluşturduk. Gelir Müdürlüğü'ne gelen vatandaşımız bu masaya uğrayarak çayını içecek ve bilgilerini vererek meselesini çözecek. Bu imkan internetten de sağlanacak."

İHA
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2007 Salı 14:14:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?