7
Mayıs
2024
Salı
ŞANLIURFA

Şanlıurfa'da eğitim yılı başladı ama...

Şanlıurfa'da bugün 410 bin öğrencinin dersbaşı yapması beklenirken, binlerce çocuğun okula gitmek yerine biber ve pamuk tarlalarında çalıştığı bildirildi. 

Sulu pamuk hasadının başladığı Şanlıurfa'da, çocuklar aile bütçelerine katkıda bulunabilmek için tarlada günlüğü 10 YTL'ye biber topluyor. Para kazanarak kırtasiye ihtiyaçlarını karşılayacaklarını belirten çocuklar, "Neden okula gitmiyorsunuz?" sorusuna, "Başka çaremiz yok" şeklinde cevap verdi. 7. sınıf öğrencisi Musa Ay, "Bugün okullar açıldı, herkes dersbaşı yaptı. Bizler tarlada biber topluyoruz. Topladığımız biberler ellerimizi yakıyor, ama başka çaremiz yok. Para kazanmak zorundayız" dedi. 

Konuklu Beldesi yakınlarında biber toplayan 18 yaşındaki lise öğrencisi Naif Ay ise, "Bugün okulların zilleri çaldı. Biz de tarlada çalışıyoruz. Aile bütçemize katkıda bulunmak için en az 2 ay okula gidemeyeceğiz. Biber sezonu bitiyor, ardından pamuk sezonu başlıyor. Derslerimiz çok aksıyor ama başka çaremiz yok. Para kazanamazsak nasıl kitap, kalem, defter ve okul kıyafeti alabiliriz? Çalışmazsak bunların hiçbiri olmaz" diye konuştu. 

15 yaşındaki Sara Ay da, 3 yıl önce ailesinin baskısıyla ilköğretim okulunu 5. sınıftan sonra terk ettiğini söyledi. Biber tarlasından ailesine ve yetkililere seslenen Ay, "Bizlerde kızları okutmuyorlar. Yetkililere ve aileme sesleniyorum, beni okula göndersinler. Ben okumak istiyorum" dedi. 

Aşiretin baskısı nedeniyle hiç okula gidemediğini dile getiren 17 yaşındaki Hatice Ay ise, "Hayatımda hiç okula gitmedim. İyi ki gitmedim. Bende okula gitmiş olsaydım ailem beni belli bir yaştan sonra okuldan alırdı. O zaman daha çok üzülürdüm" şeklinde konuştu.




İHA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2006 Pazartesi 16:19:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?