5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Şanlıurfa'da elma yetiştiriciliği

Şanlıurfa'da deneme amaçlı yetiştirilen elmalar ürün vermeye başladı.


Yetişme alanları Kuzey Anadolu, Karadeniz Kıyı Bölgesi ve Doğu Anadolu yaylaları arasındaki geçit bölgeleri ve İç Anadolu olan elma yetiştiriciliği son yıllarda Güneydoğu Anadolu bölgesinde de meyveciliği deneme geliştirme amaçlı dikilmeye başlandı. Başlatılan çalışmalar sonucu ekilen elma bahçelerinden ürün alınmaya başlandı.

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine bağlı Kızılkuyu köyünde çiftçilik yapan Halil Akbaş, bahçesine deneme amaçlı olarak ektiği elma ağacından ürün almaya başladı.
“Elma ılıman ve özellikle soğuk ılıman iklim meyvesidir" diyen Halil Akbaş, "Elma ağacı düşük sıcaklıkların olduğu sert kışlara dayanıklıdır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de kışları sert geçtiği için elma yetiştiriciliğini deneme amaçlı yaptım. Ağaçlarımdan çok iyi ürün alıyorum. Elma genellikle bir çok toprak tiplerinde başarılı sonuç veriyor. Bahçe kurulacak yerin alt toprak yapısı önemlidir. Alt toprak, bitki kökleri hiçbir zaman su içinde kalmayacak ve köklerin yayılmasını kolaylaştıracak şekilde drene edilmelidir. Sert ve suyu tutan alt toprak gelişmeye engel olur. Ağacın büyümesini ve ömrünü olumsuz yönde etkiler. Elma kış dinlenmesine en fazla ihtiyaç duyan meyve türüdür. Dünyada elma üretiminde Türkiye, Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa'dan sonra dördüncü sırayı almaktadır. Son yıllarda ekonomik şartlar ve pazar isteklerinin değişmesi nedeniyle modern meyveciliğin yapılması gerekmektedir. Modern meyvecilikte birim alandan daha çok ve yüksek kalitede ürün elde etmek esastır" dedi.

..
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2008 Pazartesi 11:12:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?