2
Mayıs
2024
Perşembe
ŞANLIURFA

Şanlıurfa'da ırgatların fiyatları belirlendi

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Halil Dolap başkanlığında yapılan toplantıda, tarım işçilerine yaş ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın sulu ve susuz pamuklarda birinci ve ikinci el için işçilere kilo başına net 103, tarım aracılarına kilo başına net 7 bin lira olmak üzere toplam 110 bin lira ödenmesi ve üçüncü elin beher kilosunun ücreti ise taraflar arasında özel pazarlıkla tespit edilerek toplanmasına karar verildi. Şanlıurfa ve İlçe Ziraat Odaları Başkanları tarafından alınan kararda ayrıca, tarım işçilerinin saat 06.00’da işe başlamalarına, Şanlıurfa il sınırı dışından getirilen tarım işçilerinin çıkış yerlerinden işyerlerine geliş ücreti ile dönüşte kolaylıkla vasıta bulabilecekleri noktaya getirme masraflarının işverenler tarafından karşılanmasına, kamyon veya üstü açık insan taşımaya elverişli olmayan vasıtalarla işçilerin taşınmamasına özen gösterilmesi gerektiği belirtildi. Şanlıurfa ilinde ikamet eden tarım işçilerinin her gün iş yerlerine gidiş-dönüşlerinin işverenlerce karşılanmasının karının alındığı toplantıda alınan kararlar şu şekilde sıralandı:
"Tarım aracı (Elçi) belgesi olmayan kişiler Türkiye İşçi Kurumu’na bildirilmeli. Tarım işçilerinin içme suyunun sağlıklı olmalı. İşverenler işçi ücretlerini işin ortasında ve işin sonunda olmak üzere iki bölümde ve işçilerin huzurunda tarım aracısına ödemeli. Tarım aracısı da paraları işveren veya işveren temsilcisi huzurunda işçilere ödemeli. Zamanında ücretlerini alamayan tarım aracıları ve tarım işçileri yapmış şikayetlerini ilk önce Ziraat Odası Başkanları’na bildirmeli."
Konu ile ilgili açıklama yapan Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Halil Dolap, alınan kararların hem işveren hem de işveren açısından faydalı olunacağını belirterek, "Alınan kararlara uymayanlar bize bildirilmesi halinde gerekli kanuni işlemler yapılacaktır. Hem işveren hem de işçiler alınan kararlara mutlaka harfiyen uymalıdır. Bu kararı alırken kendi başımıza yapmadık. İlçe Ziraat Odası Başkanları da bu toplantıya katıldı ve birlikte karar alındı" dedi.
Öte yandan pamuk tarlasında yaklaşık 1 aydır pamuk toplanmasına başladıklarını belirten tarım işçileri ise, karar verilen fiyatın çok düşük olmasından yakındılar. Tarım işçileri, "Fiyat belirlenmediği için biz şu ana kadar 130 ila 150 bin lira arasında topluyorduk. Belirlenen fiyat çok düşüktür" şeklinde yakındılar.
ş.urfa-iha
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2004 Salı 15:43:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?