5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Şanlıurfa'da kuraklık korkutuyor

Şanlıurfa'nın Suruç, Viranşehir, Ceylanpınar, Hilvan, Bozova, Siverek ilçelerinde yağış yetersizliğinden dolayı verim düşerken, toprakta çatlamalar meydana geldi.

Birçok çiftçi sulama göletlerinden elektrik arızaları nedeniyle su alamadıklarını belirterek, kuruyan ekinlerini ateşe verdi.

GAP Barajı'na 30 kilometre uzaklıkta olmasına rağmen baraj suyundan yararlanamadıklarını ve kuraklık yüzünden ekinlerin kuruduğunu kaydeden çiftçiler, bazı sulama göletlerinde yüzde 50 kapasite su olmasına rağmen suyun verilmediğini ileri sürdü.

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde çiftçilik yapan Turan Alişiroğlu, bölgede sulama göleti olan yerlerden de elektrik arızaları yüzünden su alamadıklarını söyleyerek, "Elektrik sorunlarımız yıllardır devam ediyor. Şanlıurfa'nın Siverek, Ceylanpınar, Viranşehir, Hilvan ve Bozova gibi ilçelerinde sıkıntılar var. Bizim kuyuda 15 kişi istihdam görüyor. Urfa'da tarım biterse açlar ordusu ne yapacak, bunu yetkililerin düşünmesi gerekir. Elektrikte kriz var. Yıllardır devam ediyor. Bizler Kırbağı'dan arazimize kadar 8 kilometrelik bölüme kendi aramızda para toplayarak hat yaptık. Arkasından TEDAŞ yeni hat yaptı. Biz halen eski hatta bağlıyız. Bir günde bizim köyde iki trafo patladı. TEDAŞ'a gittik, bizi TEAŞ'a gönderdi. TEAŞ da bize '154. hatta bozukluk var' dedi. Biz çiftçi olarak ne yapacağımızı şaşırdık. Devlet, 'Güneydoğu kaçak elektrik kullanıyor' diyor. Halen rahmetli Turgut Özal'ın 30 yıl önce çektiği o tahta direklerdeki kaçak elektrik kaybı hesaplanmıyor. Eski hatları hesaplamıyorlar. Sadece Güneydoğu'yu kaçak elektrik kullanmakla suçluyorlar. Araziler Viranşehir Yayık Göleti sulama alanı içerisindedir. Gözeli muhtarlığına bağlıdır. Burada da bir göletimiz var. Daha önce de sulu ekim yaptık. Bu yıl kuraklık nedeniyle gölette su yüzde 50 olmasına rağmen suyumuz bırakılmadı. Kaymakamlık encümene bıraktı. Encümen de farklı nedenler söylüyor. Bunun için de siyasi düşünceler vardır" diye konuştu.

Susuzluk yüzünden ekinlerinin kuruduğunu belirten diğer çiftçiler ise, "Ekinlerimiz kurudu. Su istiyoruz. Su yok diyorlar. Oysa ki sulama göletinde su vardır. Biz su istiyoruz" dediler.

İlçede trafo arızalarını gideren esnaf da, son günlerde aşırı derecede trafoların yandığını, trafoların yapımı için yetişemediklerini kaydetti.

.
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2008 Pazartesi 13:35:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?