2
Mayıs
2024
Perşembe
ŞANLIURFA

Şanlıurfa'da modern hayvancılık

Veteriner Hekimler Odası Başkanı Veteriner Hekim Mustafa Acar, Avrupa Birliği (AB) sürecinde hayvancılığın da bir vizyonu olması gerektiğini söyledi.

Hayvansal kökenli gıdalarla beslenmenin beyni geliştirdiğini belirten Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Acar, yeterli ve dengeli beslenen toplumların yetersiz ve dengesiz beslenenleri yönettiğini kaydetti. Acar, "Beslenme biçiminde her zaman et yiyen, ot yiyene üstünlük sağlamıştır. Gelişmişlik düzeyi ile hayvansal gıda tüketimi doğru orantılıdır. Hayvansal ürünlerin kırsal üretim değeri içindeki payı, bir ülkenin tarımsal gelişmişlik düzeyi hakkında önemli bir fikir vermektedir. Bir örnek vermek gerekirse; AB ülkelerinin 15 ülke ortalamasına göre kırsal üretim değerinin yüzde 48’i hayvansal, yüzde 52’si bitkiseldir. Türkiye’de ise kırsal üretim bileşiminin yüzde 25’i hayvansal, yüzde 75’i bitkiseldir. Hayvancılığımızın verimsiz olması ve kırsal üretim değerinin bitkisel üretim yönünün ağır basması nedeniyle bitkisel ağırlıklı beslenen Türk toplumu, hayvansal ürün ağırlıklı beslenen gelişmiş ülkelerce yönlendirilmeye ve idare edilmeye çalışılmaktadır" dedi.

AB öncesi hayvancılık sektöründeki sorunların çözülmesi gerektiğini kaydeden Veteriner Hekim Acar, "Tüm bunlara karşılık bazı tedbirler alınmalıdır. Politik nedenlerle her ile bir fakülte politikasından vazgeçilmeli, fakültelerimizin bilimsel ve maddi alt yapıları güçlendirilmelidir. Uzmanlıkla ilgili sorunlar hızla giderilmelidir. Veteriner fakültesinden mezun olan bir öğrenci, Brüksel’de iş bulabilecek donanıma sahip şekilde yetiştirilmelidir. Meslek örgütlerinin daha aktif ve etkin çalışabilmesi için AB sivil toplum normlarına uygun yasal düzenleme yapılmalıdır. Tarım Bakanlığı’ndaki meslek taassubu ortadan kaldırılmalıdır. Temel olarak bitkisel üretimin esas alınmasından vazgeçilmelidir" diye konuştu.

Hayvancılıkta bir vizyon olması gerektiğini ifade eden Acar, daha sonra şunları söyledi:
"Yetkilerin tek elde toplanması gerekiyor. Sektörün yapısı ve sektöre bakış değişmeli, çayır ve meralar ıslah edilmeli, yem açığı giderilmelidir. Hayvan ıslahında suni tohumlamaya ağırlık verilmelidir. Koruyucu hekimlik, hastalıklarla mücadelede daha etkin hale getirilmelidir. Hayvansal ürünler sanayisi geliştirilmelidir. Yetiştiricilerin örgütlendirilmesi sağlanmalıdır. Gereksiz hayvan ve hayvansal ürün ithalatından vazgeçilmelidir."

ŞANLIURFA (İHA) -
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2004 Pazar 14:26:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?