7
Mayıs
2024
Salı
ŞANLIURFA

Şanlıurfa'da 'organik tarım' konferansı

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Girişimci Destekleme Merkezi (GAP-GİDEM) tarafından organize edilen "Organik Tarım" konferansı Şanlıurfa'da başladı. 

Devlet Su İşleri (DSİ) konferans salonunda yapılan konferansa Vali Yusuf Yavaşcan, Belediye Başkan Vekili Fevzi Yücetepe, Harran Üniversitesi (HÜ) Rektörü Prof. Dr. Uğur Büyükburç, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Muammer Yaşar Özgül ve çok sayıda bilim adamı katıldı. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Muammer Yaşar Özgül, organik tarıma dayalı sanayiinin geliştirilmesi projesinin bölge açısından son derece önemli olduğu belirtti. 

Özgül, Türkiye'de organik üretim yapan toplam 9 bin 427 çiftçinin sadece 60'nın bölgede faaliyet gösterdiğini belirterek, "289 bin 82 ton olarak gerçekleşen toplam Türkiye organik tarım üretimi içerisinde GAP Bölgesi 75 bin 240 ton ile yüzde 26 gibi bir paya sahiptir. 

Üretim alanları açısından da Türkiye'de yer alan 175 bin 73 hektar olan organik tarım yapılan alanların yaklaşık yüzde 11'i yani 18 bin 980 hektar bir alan bölgemizde bulunmaktadır. Firma bazında ise 2005 yılı itibariyle Türkiye'de faaliyet gösteren 361 adet kayıtlı organik tarım ile uğraşan firma bulunmakta, bunların ise sadece 8 tanesi GAP Bölgesi'nde faaliyet göstermektedir. GAP İdaresi Başkanlığı ve Avrupa Komisyonu mali desteği ile yürütülen GAP Girişimci Destekleme Merkezleri Projesi'nin bölgemizde yürüttüğü sektör geliştirme programlarından birisi de organik tarıma dayalı sanayiinin geliştirilmesi ile ilgilidir" dedi. 

Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme Başkanlığı (KOSGEB) Başkan Başdanışmanı Halil Özgökçe ise, "Uyuyan devi uyandıracağız. Cumhuriyet'in 50 yıllık döneminde organik tarımı hiç kimse hayata geçirmedi. Bu hükümet bu projeyi hayata geçirdi. Organik tarım hükümetimiz için de önemli bir projedir" diye konuştu. 

Haran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Büyükburç, tarımın yüzde 10'nun bölgede kullanıldığını belirterek, "Şanlıurfa'da mayınlı arazilerde tarım yapılacak. Organik tarım hayata geçirilecektir. Tarım Bakanlığı ve özel sektör temsilcileri ile beraber uygulamaya konulacaktır" şeklinde konuştu. 

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Halil Dolap, GAP'ın Türkiye'nin kalbi olduğunu kaydederek, "Maalesef bugüne kadar GAP'ta yüzde 12 gerçekleşme olmuştur. Bilinçsiz sulama yüzünden topraklarımız elden gidiyor. Mayınlı arazileri organik tarıma kavuşturmak için bir gelişme olmadı. Suriye bile sıfır noktaya kadar sınırlarını tarıma kazandırdı. Biz de bir an önce hayata geçirmeliyiz" dedi. 

Yapılan konuşmaların ardından konferansta "Dünyada ve Türkiye'de organik tarım ile başarı kriterleri", "Şanlıurfa civarında organik tarım kümelenme potansiyeli", "Organik tarım ve GAP Bölgesi'nin rekabet gücü" gibi konular masaya yatırıldı.
iha
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2006 Perşembe 16:37:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?