5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Şanlıurfa'da sağlıklı üreme

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Hasan Demir, aile planlamasında en büyük faktörün eğitim olduğunu söyledi.

Geçmişte "Aile Planlaması" olarak tanımlanan sözün şimdilerde "Sağlıklı üreme" olarak tanımlandığını belirten İl Sağlık Müdürü Hasan Demir, ailelere verilen eğitimlerden sonra doğum oranlarında ciddi anlamda düşüş yaşandığını söyledi. Demir, sağlıklı üreme için yeterli derecede personellerinin bulunduğunu belirterek, "Personelimiz var. Her ekibin 3 ile 4 bin nüfusu var. Bu ekiplerimiz ayda veya en geç iki ayda bir ev ev dolaşıp gebe kadınların kontrolü, aşıları, doğum yapan kadının bebeğinin aşısı, genel hijyenik bakımı, çocuk beslenmesi gibi bir çok konuda eğitimleri veriliyor. Bu ekiplerimiz ailelere hem hizmet veriyor, aynı zamanda da eğitiyor. Evdeki kadından tutun, çalışan kadın ve hatta Çok Amaçlı Toplum Merkezi'ndeki (ÇATOM) kadınlara da eğitim veriliyor" dedi.

Aile planlaması adının şimdileri sağlıklı üremeye bıraktığını kaydeden Demir, "Eskiden aile planlaması deniyordu. Şimdi bu isim sağlık üreme adını aldı. Her ailenin bakabileceği kadar çocuk yapabilmesi normaldir. Şanlıurfa'da maalesef istenmeyen gebelikler oluyor. Bunun 3'te 2'si istenmeyen gebeliktir. Yani anne ve babanın istekleri dışında kalınan gebeliktir. Bölgedeki eğitimsizlikten dolayı kadınlar her yıl doğum yapıyor. Sık gebelikler hem anne hem çocuk için bir yıkımdır. Her gebelik anne için bir depremdir. Bir kadının eşi ile anlaşarak çocuk yapması gerekiyorsa bunun en az 2 ile 5 arasında yapmalıdır. Kadın 2 ile 5 yıl arasında gebe kalırsa sağlıklı üreme olur. Her yıl gebe kalan kadının vücudunda ve zihninde ne kadar tahribatlar meydana geldiği biliniyor. Buradan ailelere seslenmek istiyorum. Yapabildiğin kadar değil, bakabileceğin kadar çocuk yap. Bunu yaparken de sağlıklı üremeye dikkat edilmelidir" diye konuştu.

Bu arada, Şanlıurfa'da 2008 yılının ilk 4 ayında doğum oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 azaldı.

Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü'nün verilerine göre, il merkezinde 2007 yılının 1 Ocak-30 Nisan tarihleri arasında 10 bin 535 doğum gerçekleşti. 2008 yılının aynı döneminde ise bu sayı 10 bin 30'a düştü. Şanlıurfa Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü'nün verilerine göre, 2007 yılında kent merkezinde toplam 27 bin 865 doğum kayıtlara geçmişti.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2008 Pazartesi 12:36:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?