3
Mayıs
2024
Cuma
ŞANLIURFA

Şanlıurfalı çiftçiler zor durumda

Ziraat Odası Başkanı Dolap, yıla büyük umutlarla başlayan çiftçilerin Nisan ayında yaşanan don sonucu ağır bir darbe aldığını belirterek, fıstık ağaçları ve meyvelerin önemli oranda zarar gördüğünü söyledi.

Bölgede bir süre etkili olan kuraklık sebebiyle hububat üretiminde de önemli azalmalar yaşandığını kaydeden Dolap, "Don sebebiyle fıstığın yüzde 80’i çürüdü. Kuraklık sebebiyle hububatta da önemli düşüş olmasına rağmen taban fiyat 360-380 bin lira arasında seyrederken hükümetin açıkladığı taban fiyat çiftçilere ikinci bir darbe oldu. Taban fiyat açıklandıktan sonra hububat fiyatı 320 ile 340 bin lira arasına düştü. Bütün bunlar yetmezmiş gibi elektrik konusunda problemler yaşandı. Bölgemizde 1 milyon 150 bin dekar arazi kuyulardan alınan suyla sulanıyor. Bunun için enerji çok önemli. Pamuk tarlalarına zamanında ve yeterli su verilmeyince ürün tarlada kurudu kaldı. Yani bu sene Şanlıurfa çiftçisi, fıstıkta yüzde 80, hububatta yüzde 60, pamukta ise özellikle enerjiyle sulanan bölümlerde yüzde 70’lere varan bir kayıpla karşı karşıya" diye konuştu.


Şanlıurfa’da bulunan tarıma elverişli arazilerin 1 milyon 350 bin dekarının sulama kanallarıyla, 1 milyon 150 bin dekarının ise enerjiyle sulandığını belirten Dolap, TEDAŞ’a kayıtlı bölgede 9 bin 410 kuyu bulunduğunu, çiftçinin elektrik borcunun katlanarak arttığını kaydetti.

iha-ş.urfa
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2004 Salı 11:45:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?