5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Şanlıurfa'nın 11 geleneksek gıdası

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından oluşturulan "Geleneksel Gıdalar" listesinde Şanlıurfa'nın bazı gıda ürünleri de yer aldı.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'na bağlı Bursa Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından 2004 Eylül ayında başlatılan ve 2005 yılında devam eden "Türkiye'nin Geleneksel Gıda Ürünleri Projesi" kapsamında, Türkiye'ye özgü geleneksel gıdaların envanteri çıkarılıyor. Proje çerçevesinde bugüne kadar 64 ilde 459 geleneksel gıda olduğu bildirildi.

Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) koordinatörlüğünde yürütülen proje, Devlet Planlama Teşkilatı'ndan (DPT) alınan 2 trilyon liralık bütçeyle gerçekleştiriliyor. Çalışmaların daha rahat yürütülebilmesi için Türkiye'nin 9 bölgeye ayrıldığı projede, envanterler tarım il müdürlüklerinin desteğiyle çıkarılıyor. Proje, Türkiye'ye ait ürünlerin başka uluslar tarafından sahiplenilmesini engellemeyi, ihracat şansları olan ürünleri sanayiye kazandırmayı ve patentlerinin alınmasını hedefliyor. Envanter çalışmasının ardından bir toplantı yapılarak bu ürünlerden hangisinin geleneksel ürün olduğunun belirleneceği projenin, 2010 yılında bitirilmesi hedefleniyor.

Çalışma sonucu, kültür çeşitliliği sayesinde birçok geleneksel gıda ürününün bulunduğu Türkiye'de, iller arasında ürünlerin hangi bölgeye ait olduğuna dair yaşanan tartışmaların da sona ereceği belirtiliyor. Proje kapsamında; Şanlıurfa'nın bastık, gün pekmezi, küncülü akıt, mırra, nar pekmezi, isot reçeli, Urfa isotu, çiğ köfte, şıllık, lahmacun ve çekçeği de geleneksel gıdalar arasında yerini aldı.

.
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2008 Cuma 13:21:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?