5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Şanlıurfa'nın gürültü haritası

Şanlıurfa'da çıkarılan gürültü haritasında 80 desibel ile SSK ile Abide kavşakları arası en gürültülü yerler olarak ilk sırada yer alıyor.

Şehrin gürültü oranı en düşük yeri ise, 65-70 desibel arası Çankaya Caddesi ve Eyüp Peygamber makamı çevresi olarak biliniyor. Harran Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü tarafından bir süre önce yapılan araştırmada, yerleşim alanlarının büyük bir kısmının 1. derece tarıma toprakları olan alanlar üzerinde olduğu tespit edilmiş. Araştırmada, 1. sınıf tarım toprakları üzerine inşa edilmiş olan Şanlıurfa Akçakale ve Şanlıurfa-Mardin karayollarından dolayı bu oranın arttığı belirtildi. Gürültünün insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunu belirten uzmanlar, "Gürültü insanlar üzerinde fizyolojik ve psikolojik etkilerinin olduğu tespit edilmiştir. Gürültü çalışma ve ekonomiye etkisi de vardır. Mesela bir grup işçi çalıştığı gürültülü ortamda, 80 regülatörü 1 saatte monte ederken bunun 60 adeti hatalı çıkmış. Aynı işçiler gürültülü ortamdan normal bir ortama alındığında monte edilen regülatör sayısı 110'a çıkmış hata adeti ise 7'ye inmiştir. Gürültülü ortamda çalışma verimi yüzde 75 hatalı normal ortamlarda bu ortalama yüzde 6'lara inmektedir" dedi.

Harran Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü, gürültü oranları ile ilgili olarak uzmanlar şu görüşe yer verdi: "İnsanların maruz kalabileceği maksimum süre belirlenmektedir. 80 desibel gürültü seviyesinde 7.5 saat, 90 desibel 4 saat, 95 desibel 2 saat, 115 desibel gürültü seviyesinde 12.5 dakika maruz kalınabiliyor bundan fazla kalındığında bir takım sorunlar ortaya çıkmakta. Şanlıurfa'da yapılan gürültü değerlerinde 06 ile 20:00 saatleri arasında ölçüm noktalarının en az olduğu yer 80 desibel çıkmıştır. Gece ölçümleri bu değerlerden çok farklı değildir 5 desibel az çıkmıştır. Şanlıurfa ilinin gürültü haritasının çıkarılması için 11 farklı yerde 1 hafta aralıklarla her bir noktadan ortalama 2 bin değer elde edilmiş ve yaklaşık 6 ay sürmüştür."

Şanlıurfa'da gürültü oranı 80-65 desibel arasında bir ölçümlere rastladıklarını kaydeden uzmanlar, "Yaptığımız çalışmalarda en fazla dikkati çeken yer otogar (SSK kavşağı) ile Abide arasında şehirler arası yolculuk yapan araçların her iki şekilde şehre girdikleri yokuş tırmandıkları yer burası Şanlıurfa'nın en gürültülü mekanı oluyor. 80-85 desibel arasında değişim oluyor. En düşük yer Çankaya Caddesi ve Eyüp Peygamber civarında 65-70 desibel arasında gürültüler oluşmakta. Şanlıurfa'da dikkati çeken bir başka nokta ise şehirler arası yolu takip ettiğim zaman gürültünün araç sayısı azalmasıyla gürültü sayısının azaldığı görülüyor. Merkez noktalarda bu gürültü oranı daha da artıyor. Araçların geçtiği yerlerde maalesef okullarımız ve hastane var. Buralarda 80-85 desibel arasında gürültü bulunmakta. Hastanelerde iç mekanlarda gürültü seviyesi 35 desibel aşamaz. Okullarda ise 45 desibel aşamaz bu şekilde. Bunun dışındaki durumlarda ise hastanede sağlıklı bir çalışmanın yürütülmesi oldukça zor. Okullarda ise eğitimin sağlıklı yürütülmesi oldukça zor görülüyor. Toplumumuzun bir alışkanlığı zannediyorum, yolun kenarına bütün önemli kurumlarını yerleştirmek. Yol gürültü oranının yoğun olduğu güzergahta 5 okulumuz bulunuyor. Bu bilgileri elde ederken farklı bir sistem uyguladık. Türkiye'de kullanılan bir sistem değil aslında Coğrafi bilgi sistemleri yöntemlerini kullandık. Yapılmakta olan otoban burası için çok önemli bir avantaj. Hiç bir araç Şanlıurfa'ya girmeden şehrin çıkışından gidecektir. Dolayısıyla şehir kendi doğal gürültüsü içinde kalacak ve gürültü oranı düşecektir" dediler.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2008 Perşembe 10:07:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?