5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Şanlıurfa'nın 'Robin Hood'u

Birecik İlçe Kaymakamı Tuncay Sonel, yoğun çalışma temposunu mesai saatleri dışında da sürdürüyor.

İlçenin "Robin Hood" lakaplı Kaymakamı Tuncay Sonel, hafta sonu tatili olmasına rağmen, yanına hiç kimseyi almadan ilçedeki kamu kurumlarının hizmetlerinin işleyişini denetliyor, ilçede okullar ve sağlık ocağı kazandırıyor. Kaymakam Sonel, esnafı da sabahları tek tek dolaşarak ziyaret ediyor, çaylarını içiyor, sohbet ediyor.

Şanlıurfa'nın Birecik ilçesine 3 yıl önce atanan 39 yaşındaki Kaymakam Sonel, işe önce eğitimden başladı. İlçedeki 656 öksüz ve yetime sahip çıktı. Hepsine tek tek mektup yazdı, dileklerini sordu, kimseyi rencide etmeden istekleri yerine getirdi. İlçede 3 yılda çalışmalarıyla 2 çocuk babası iken Birecik ilçesinde bir anda 656 öksüz çocuğun "Kaymakam baba"sı ve ilçenin "Robin Hood"u oldu. İlçede kimileri ona "Halkın kaymakamı", kimisi zenginden alıp öksüze dağıttığı için "Urfalı Robin Hood" diyor. Birecik Kaymakamlığı'na giden bir kişinin gözüne ilk takılan şey, kaymakamın kapısındaki "Vurmadan giriniz" yazısı dikkat çekiyor. Kendisini ziyaret etmeye giden herkese aynı mesafede yaklaşan Kaymakam Tuncay Sonel, elleriyle misafirlerine çikolata ikram ediyor.

2 ÇOCUK BABASIYDI, 656 ÇOCUK BABASI OLDU

Henüz 39 yaşında olan Kaymakam Tuncay Sonel, 12 yıl mülki idare amiri olarak görev yaptı. İlk olarak 1996'da Kütahya Simav Kaymakam Vekilliği'ne atandı. 3 ilçedeki kaymakamlık görevinden sonra 2005 yılının Kasım ayında Şanlıurfa'nın Birecik'e İlçesi'nde göreve başladı. Göreve başlar başlamaz ilk olarak eğitime el atan Kaymakam Sonel, yetim çocuklarla ilgilenmeye başladı, onlara adeta hem anne hem baba, hem de yönetici oldu. Öksüz Çocuklara Mektup Projesi'ni başlatan Kaymakam Sonel, Birecik'e bağlı 69 köy, 2 belde, 66 mezra ve ilçe merkezinde ilkokul 1. sınıf ile 8. sınıf arasında öğrenim gören 6-15 yaş grubundaki tüm çocukları araştırdı. 656 öksüz çocuk olduğunu tespit etti. Hiç usanmadan, yorulmadan 656 çocuğa kendi eliyle mektup yazdı. Mektubunda, "Aileniz hayatta olsaydı onlardan ne isterdiniz" diye sordu. Çocuklar da beklentilerini "Kaymakam baba" ve "Kaymakam amca" diye başlayarak sıraladı. Çocukların kimisi bisiklet, kimisi bilgisayar, kimisi ayakkabı, kimisi okul çantası kimisi de giyecek istedi.

Birecik Mirkelam İlköğretim Okulu 5/B sınıfı öğrencilerinden Sariye Karacan 3 yıl önceki mektubunda, "Babam hayatta olsaydı ayakkabı, yeni önlük isterdim. Külotlu çorap isterdim. Babama hiç ölme derdim. Önlüğümü hep komşularımız verdi. Annem bana önlük alamadı. Bir de elbise isterdim. Ben daha annemin karnında 3 aylık iken babam ölmüş. Kardeşlerim var okuyamıyor. Hep borç ediyoruz. Görüşmek üzere hoşça kalın" demişti. Kaymakam Tuncay Sonel de bu duygu yüklü mektubu cevapsız bırakmadı ve istediklerini kısa sürede alarak yerine getirdi.

Bir başka öğrenci de 3 yıl önceki mektubunda, "Kaymakam amca öncelikle beni düşündüğün için size çok teşekkür ediyorum. Ben yazma bilmediğim için bu mektubu dayımın oğlu Cemal Bindal'a yazdırıyorum. Duygu ve düşünceleri ben söylüyorum. Babam olsaydı bisiklet, oyuncak kamyon, ayakkabı ve giyecek isterdim. Bu isteklerimi yerine getirirseniz çok sevinirim" diye yazarken, ismini açıklamasını istemeyen bir başka öğrenci de "Kaymakam baba. Ben senden kırmızı uçlu kalem istiyorum. Benim hiç kırmızı uçlu kalemim olmadı" isteğini belirtmiş.

Kimisi ağlatan, kimisi güldüren bu mektupları bir bir okuyan Kaymakam Tuncay Sonel, bazen gözyaşlarını tutamamış. Kaymakam, çocukların isteklerini yerine getirmek için, çocuklar rencide edilmeyecek şekilde hareket etti. Gün kararır kararmaz, herkesin ortalardan çekildiği bir zamanda ortaya çıkarak aldığı hediyeleri birer birer evlere kendi eliyle teslim etti.

Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi'ne 3 yıl önce başladığını belirten Kaymakam Tuncay Sonel, "Önceliği eğitime verdim. Annesi ve babası olmayan çocukları tespit ettim. Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi, 'Geleceğin Türkiye'sinde onlar olacak' sözünü hiç unutmadım. Çocuklara gönderdiğim mektubunda 'eğer annen veya baban hayatta olsaydı ondan ne isterdin?' diye sordum. Cevaplar tek tek geldi. 656 çocuğun mektubu vardı. 2 kendi çocuğum ile birlikte toplam 658 çocuğum oldu. Çocuklar; elbise, bisiklet, külotlu çorap, bilgisayar, çikolata gibi şeyler istiyordu. Duyarlı olan esnaftan yardımlar alındı ve ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. 3 yıl içerisinde sınıflardaki öğrenci sayısını 60'lardan 25li ve 30'lu öğrencilere indirdik. İlçede tek dönem eğitim devri bitti, çift dönem başlattık. İlçeye en çok da Valimizin desteğini alarak çok sayıda hayırseverin okul ve sağlık ocağı yaptırılmasına destek oldum. En büyük desteği Valimizden gördüm. Sayın Valimiz Yusuf Yavaşcan da eğitime önem veren birisidir. Onun destekleri bize cesaret verdi" dedi.

Kaymakam Sonel'in bu icraatından sonra esnaf da yardım için sıraya girdi. Tüm okulları tek tek dolaşmaya başlayan Kaymakam Sonel, ailelerden kızlarını okula göndermelerini istedi. Bu sayede yüzlerce çocuk yeniden okullu oldu. Sonel, yalınayak ve lastik ayakkabıyla gezen öğrencileri görünce "Lastik ayakkabıya son" kampanyasını başlattı. Halkı ve öğrencileri kitap okumaya teşvik etmeye çalışan Kaymakam Sonel, okuma startı verdi.

Birecik ilçesinde 3 yıllık görevini tamamladıktan sonra tayininin çıktı çıkacak denilen Kaymakam Tuncay Sonel, halen dur durak demeden çalışıyor. İlçeye en son 25 köy ve 6 bin vatandaşa hizmet verecek olan Sağlık Ocağı'nın yapım protokolü Vali Yusuf Yavaşcan ve Dr. Hüseyin Mirkelam arasında imzalandı.

KAYMAKAM SONEL'İN GİTMESİ BÜYÜK EKSİKLİK OLUR

Birecik İlçe Kaymakamı Tuncay Sonel'in Birecik ilçesinden başka bir yere tayininin çıkmasının ilçe için büyük bir eksiklik olacağını belirten Birecikliler, "İlçe tarihinde böyle bir Kaymakam görmedik. Ayrılması demek, yetim ve öksüz çocukların babasını kaybetmek demek olur. 3 yıl gibi kısa bir sürede alıştık. Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan'dan ricamız, böyle bir kaymakamı bulmuşken kaybetmeyelim. En azından bir yıl daha kalmasını sağlayalım. Onunla hoşgörüyü bildik ve Kaymakam Tuncay ağabeyimizle yardımları gördük. İlçeye kısa sürede büyük yatırımlar yaptı. En önemlisi de eğitimde çığır açtı. Böyle bir kaymakamın ilçeden gitmesini istemiyoruz" dediler.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2008 Cuma 10:34:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?