7
Mayıs
2024
Salı
ŞANLIURFA

Şanlıurfa'ya organize sera bölgesi

seraGüneydoğu Anadolu Projesi'nin uygulanmasıyla Türkiye'nin en önemli tarım merkezlerinden biri haline gelen Şanlıurfa'da jeotermal enerjinin de kullanılacağı 'Organize Sera Bölgesi projesi hazırlanıyor. 

Karaali bölgesindeki jeotermal enerjinin seralarda kullanılmasıyla büyük bir potansiyelin harekete geçirilmesi planlanan Şanlıurfa'da 25 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor. Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü'nün iki ayda bir yayınladığı 'Şanlıurfa'da Tarım' dergisinde 'Uyuyan Devi Uyandırın' başlığı altında Organize Sera Bölgesi Projesi hakkında bilgiler veriliyor. Halen 4 ayrı kuyudan çıkarılan 49 derecelik suyla özel sektörün faaliyetlerini sürdürdüğü Karaali bölgesinin Organize Sera Bölgesi'ne dönüştürülmesini kapsayan projeyle ilgili detaylı bilgilerin yer aldığı yazıda, projenin faydaları da sıralanıyor. Organize Sera Bölgesi projesinin ele alındığı yazıda şu bilgiler yer alıyor: 

"Devlet, parselasyonu yapılan bölgede parsel başına sıcak su getirecek ve parseli müteşebbise satacaktır. Yetiştirici burada kendi serasını kuracak, ürünlerini yetiştirecektir. Yetiştirici, tarla tarımından elde ettiği gelirin en az 20-30 katını seralardan sağlayabilecektir. Organize Sera Bölgesi'nde en basit hesapla; 1 dekarlık alanda biber yetiştirilmesi halinde buradan 14 ton ürün alınabilecektir. Ortalama 1 dolar bedelle satılabilecek olan biber, bin dekar düşünüldüğünde toplam 14 milyon dolar getirecek. Süs bitkilerinde yılda 3 ürün alabilme ihtimali de hesaba katıldığında gelirin 20-30 katına çıkması mümkün. Oysa, bin dekar açık alanda pamuk yetiştiriciliği yapan bir çiftçi 2005 rakamlarına göre 150 bin dolar gelir elde edebilmektedir. Ayrıca proje tamamlandığında 25 bin kişiye istihdam imkanı sağlanmış olacaktır. Yine bu projenin hayata geçmesiyle beraber bitme aşamasına gelen uluslararası havalimanı da gerçek kimliğine kavuşacaktır". 
sera
İHA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2006 Çarşamba 12:49:32
Güncelleme :11 Ekim 2006 Çarşamba 15:56:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
dilek havale IP: 78.163.51.xxx Tarih : 25.07.2009 17:10:56

karaalide tapulu arazimiz yok bizde bu projeden faydalanarak sera kurmak istiyoruz bize bu konu hakkında bir biilgi veya kaynak verebilirmisiniz