5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Saraççılık mesleği tarih oluyor

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde eski mesleklerden biri olan saraççılık, teknolojiye yenik düştü. Bir zamanların gözde işyerleri olan saraçlar bir bir kapanıyor.

Akçakale İlçesi'nde 30 yılı aşkın bir süredir saraççılık yapan Latif Açıkgöz, mesleğini oğlu Halil Açıkgöz'e devretti.

 Halil Açıkgöz, babasından aldığı bilgi ve beceriyi şimdilerde icra ederek, evini geçindirmeye çalışıyor. Atlara amut yapma, koyunlara çıngırak, kemerlik, hasır işleme, sarka, atlara başlık, hayvan süslemeleri, heybe ve benzeri malzemeleri yapıp satarak geçimini sağlayan saraç Halil Açıkgöz, mesleğinin son temsilcileri oldukları için üzüldüğünü söyledi.

Artık kimsenin gelip at malzemesi ve bu işle alakalı malzeme sormadığını kaydeden Açıkgöz, "Artık eskisi gibi malzeme satamıyoruz. Şimdi yaptığımız eski ayakkabı tamirciliği, ondan da artık bir şey kazanmıyoruz. Açıkçası bende işi bırakmak niyetindeyim. İlçe ve köylerde eskiden at arabacılığı olduğu için buralara malzeme veriyor ve tamirat yapıyorduk. Ancak ilçede at arabalarının yasaklanması ve artık motorlu araç kullanımına başlamasıyla, köylü de at arabalarını terk etti. Bizde açıkçası işsiz kaldık. Şimdi ufak tefek yama ve dikiş işi kaldı, o da bizi kurtarmıyor. Yakında bende hazır ayakkabı satıcılığına başlayacağım" dedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2009 Salı 14:39:22
Güncelleme :4 Ağustos 2009 Salı 14:44:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?