5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Şark çıbanı paniği

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Hasan Demir, şark çıbanı vakalarında geçen yıla göre artış olduğunu ancak korkulacak bir şey olmadığını belirterek, "Belediyenin kent merkezindeki ilaçlamaları devam ediyor, kimsenin panik yapmasına gerek yok" dedi.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Hasan Demir, bu yılın çok yağış ve mahsulün iyi olduğunu belirterek, mevsimine göre sinek ve böceklerde artış olduğunu kaydetti. Demir, İl Hıfzısıhha Kurulu'nun sürekli olarak toplandığını belirtti. Buhara, Dedeosman, Süleymaniye ve Devteşti Mahalleleri'nde hayvan gübrelerinin açıkta biriktirildiğini kaydeden Demir, "Şark çıbanında geçen yıla göre artış vardır. Mevsim bu yıl yağışlı geçti. İster istemez bazı kanatlılar çoğaldı. Toplantıda alınan kararda herkesin üzerine düşmesi gerekeni yapması içindi. Sinekle mücadele çok önemlidir. Mevsimin etkisi büyüktür. Korkulacak bir durum yok. İlaçlarımız yeterli derecededir. Belediyenin kent merkezinde ilaçlamalar devam ediyor. Herhangi bir sıkıntı yoktur. Kimsenin panik etmesine gerek yoktur" dedi.

Türkiye'de en çok Şanlıurfa, Hatay, Osmaniye ve Mersin'de görülen şark çıbanı, bu yıl Şanlıurfa'da yeniden görülmesinin ardından vatandaşlar arasında paniğe neden oldu. Sağlık uzmanları, "Ne yazık ki, bu hastalık günümüzde halen önemini korumaktadır. Vektör olan, yani tatarcık sinekleri hasta olan kişilerin kanlarını emerek sağlam kişilere bulaştırmasıyla meydana gelir. Hastalığın önlenmesi için iki tedavi türü vardır. Bunlardan birincisi hastanın direkt tedavi edilmesi, ilaç ile yapılan tedavidir. İkinci tedavi yöntemi ise sineğin yok edilmesidir" diye konuştu.
Şanlıurfa'da 2001 yılında 357 kişide görülen şark çıbanı vakası, 2002 yılının ilk 5 ayında 429'a yükselmiş, bu rakamın bu yıl daha fazla olduğu açıklandı. Şanlıurfa İl Hıfzısıhha Kurulu geçtiğimiz günlerde toplanarak, bir dizi kararlar aldı. Alınan kararlar doğrultusunda Şanlıurfa merkezde Nisan 2009 ayı içerisinde şark çıbanı vakası sayılarında ciddi artışlar olduğu görüldüğü belirtildi.

Şanlıurfa Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle:  "Yapılan inceleme ve araştırmada vaka artışlarının genellikle hayvan besi yerlerinin çoğunlukta olduğu Buhara, Dedeosman, Süleymaniye ve Devteşti Mahalleleri'nde olduğu ve buralarda hayvan gübrelerinin açıkta biriktirildiği, çocukların bu ortamda oynadıkları, bu yörelerde hayvan besiciliğinin yapıldığı çok sayıda mağara bulunduğu, tarihi Devteşti Kuyusu'nun içerisinde yüzlerce pet şişe, çöp atığı, yosun tabakasının görüldüğü, Devteşti Mahallesi'nde vakaların, bu kuyunun etrafındaki yerleşim yerlerinde olduğu gözlenmiştir. Şark Çıbanı vakalarının önlenmesine yönelik olarak Belediye Başkanlığınca Mayıs 2009'da il merkezindeki tüm ahırlar başta olmak üzere, özellikle Buhara, Dedeosman, Süleymaniye ve Devteşti Mahalleleri'nde bulunan ve hayvan besi yeri olarak kullanılan yerleşim yerlerindeki ahır ve mağaraların kalıcı insektisitlerle ilaçlanmasına karar verildi."

Sağlık uzmanları, şark çıbanına zamanında müdahale edilirse, insanların korkulu rüyası olmaktan çıkacağını ve 1-2 ay içerisinde tedavisinin mümkün olacağını söyledi. Uzmanlar, şark çıbanının çeşitli isimlerle tanımlandığını belirterek, "Şark çıbanı, Urfa, Halep'te, şark, yıl, güzellik çıbanı olarak adlandırılıyor. Tatarcık sineğinin ısırdığı yerlerde tedavi yapılmaz ise bu yara büyür. Sivrisinek ısırması gibidir ancak, kaşıntı ve ağrı yapmaz. Tatarcık sineğinin ısırdığı yer, yani flabutan, fındık büyüklüğünden ceviz büyüklüğüne kadar ulaşır. O dönemde erişimini tamamlıyor. Yara kuruyup ve kabuklaşıyor. Tedavi yapılmazsa bu süre bir yıl içinde gerçekleşiyor. Eğer tedavi uygulanırsa 1 ile 2 ay arasında şark çıbanından kurtuluş yolu oluyor. Eğer şark çıbanı zamanında tedavi edilirse, yüzde veya vücutta fazla iz bırakmaz" ifadelerini kullandı.

Şark çıbanında dinamik tedavi yapmanın çok önemli olduğunu kaydeden uzmanlar, "Cehalet yüzünden kimileri şark çıbanı yarası üzerine aspirin koyuyor. Aspirin asitli olduğu için yaranın işlemesini ve yüzü tahriş ediyor. Şark çıbanının yüzde veya vücutta kalan kısmı plastik cerrahi ile geçmesi mümkün değil. Şark çıbanındaki hedef kitle çocuklardır. Şark çıbanı Şanlıurfa'da özellikle güney kısımlarda bulunur. Bunun sebebi ise bu bölgenin sosyo-ekonomik durumunun iyi olmamasıdır. Şark çıbanının başlama dönemi sonbahar ayıdır. Kışın yara beliriyor. Bu illetin ortadan kalkması için halkın bilinçlendirilmesi lazım" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2009 Salı 14:40:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?