5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

'Şark çıbanı'nda artış

İl Hıfzısıhha Kurul toplanarak bir dizi kararlar aldı. Alınan kararlar doğrultusunda Şanlıurfa merkezde Nisan 2009 ayı içerisinde şark çıbanı vakası sayılarında ciddi artışlar olduğu görüldüğü belirtildi.

Şanlıurfa Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle: "Yapılan inceleme ve araştırmada vaka artışlarının genellikle hayvan besi yerlerinin çoğunlukta olduğu Buhara, Dedeosman, Süleymaniye ve Devteşti mahallelerinde olduğu ve buralarda hayvan gübrelerinin açıkta biriktirildiği, çocukların bu ortamda oynadıkları, bu yörelerde hayvan besiciliğinin yapıldığı çok sayıda mağara bulunduğu, tarihi Devteşti kuyusunun içerisinde yüzlerce pet şişe, çöp atığı, yosun tabakasının görüldüğü, Devteşti mahallesinde vak'aların, bu kuyunun etrafındaki yerleşim yerlerinde olduğu gözlenmiştir. Şark Çıbanı vak'alarının önlenmesine yönelik olarak; Belediye Başkanlığınca; Mayıs 2009 ay'ı içerisinde il merkezindeki tüm ahırlar başta olmak üzere, özellikle Buhara, Dedeosman, Süleymaniye ve Devteşti mahallelerinde bulunan ve hayvan besi yeri olarak kullanılan yerleşim yerlerindeki ahır ve mağaraların kalıcı insektisitlerle ilaçlanmasına karar verildi. Belediye başkanlığınca meskun mahal dışında uygun bir yer tespit edilerek hayvan besi yerlerinde meydana gelen gübrelerin, işletmeciler tarafından tespit edilen bu yere taşınarak zararsızlaştırılması yönünde ilgililere gerekli tebligatın yapılmasına.

İl Çevre ve Orman Müdürlüğünce hayvan besi yerlerinde biriktirilen gübrelerin ahır sahiplerince belediye tarafından gösterilen yere taşınıp, taşınmadığının kontrol edilerek, gereğini yapmayanlar hakkında mevzuatlar doğrultusunda yasal işlem yapılmasına. Belediye Başkanlığınca tarihi Devteşti kuyusu içerisindeki evsel nitelikli atıkların temizlenerek kuyunun insektisitlerle ilaçlanmasına. Belediye Başkanlığınca; şehir içerisinde bulunan ahır işletmecilerine, (Mağaralardaki Ahırlar dahil) Belediye tarafından Tarımsal Kent Projesi kapsamında yapılacak olan ahırlar ile Besi Organize Sanayinde yapılacak olan ahırlara, en geç 2 yıl içerisinde (Projelerin tamamlanması sürecinde herhangi bir aksama olmadığı taktirde) taşınmaları yönünde tebligat çıkartılmasına.

Belediye Başkanlığınca Karakoyun, Cavsak ve Sırrın derelerinin içerisindeki evsel nitelikli atıkların temizlenerek bu derelere akarlık verilmesi, kanalizasyon menşeli pis su bırakılmaması ve 15 gün aralıklarla insektisitlerle ilaçlanmasına. Belediye Başkanlığınca Cadde ve sokaklarda bulunan çöp konteynerlerinin ağızlarının kapalı olması, belirli aralıklarla tazyikli sularla yıkanıp, insektisitlerle ilaçlanmasına karar verildi."

iha
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2009 Pazartesi 17:32:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?