30
Nisan
2024
Salı
ŞANLIURFA

Şark çıbanında sevindiren düşüş

Ş anlıurfa'da görülen şark çıbanı vakalarında bu yıl azalma yaşandığı bildirildi.
Sağlık Müdürlüğü verilerine göre geçtiğimiz yılın ilk 6 ayında bin 512 vakanın tesbit edildiği Şanlıurfa'da bu yılın ilk 6 ayında ise 940 vaka belirlendi.

Şanlıurfa'da iklim koşulları, yerleşim yerlerinde şark çıbanı hastalığının etkeni olan paraziti taşıyan tatarcık sinekleri için yaşam alanı oluşturabilecek ahır ve benzeri yapıların bulunması nedeniyle sıkça rastlanan şark çıbanı hastalığında geçen yıla göre azalma gözlendiği açıklandı. Şanlıurfa Sağlık Müdürlüğü'nün 'www.urfasaglik.gov.tr' internet adresinde yeralan bilgilere göre şark çıbanı vakalarında geçen yıla göre azalma yaşandı.

Sağlık Müdürlüğü istatistiklerine göre 2004 yılında ilde 2 bin 305 şark çıbanı vakası tespit edildi. İstatistiklere göre geçen yılın ilk 6 ayında bin 512 vakanın rastlandığı Şanlıurfa'da bu yılın ilk 6 ayında ise 940 kişi şark çıbanı görüldü. 2005 yılının ilk 6 aylık bölümünde şark çıbanı vakalarında yaşanan azalmanın olumlu bir gelişme olduğunu belirten yetkililer, hastalığın önlenmesi için ilaçlama çalışmalarının devam edeceğini belirttiler.

Şark çıbanı hastalığının kontrolü amacıyla Şanlıurfa'da tatarcık sineğinin yetiştiği bölgelerde ve ahırlarda ilaçlama çalışmalarının ilk turunun tamanlandığını vurgulayan Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, "Vektöre yönelik ahır ilaçlama çalışmalarında vakaların sık görüldüğü 31 mahallede ve 9 mağara bölgesinde ilaçlama işlemi bitmiştir. Bu çalışmalar Sıtma Savaş Birimi elemanları ve Şanlıurfa Belediyesi elemanlarından oluşan 5 ekip tarafından yürütülmüştür. Ahır ilaçlamaları sırasında ahır ve hayvan sayısı tesbiti de yapılmıştır. Buna göre; ilaçlanan 31 mahallede bin 951 ahır ve 15 bin 600 hayvan, 9 mağara bölgesinde 144 mağara ve 6 bin 877 hayvan tespit edilmiştir. Mağara sahiplerine hayvanların tahliyesi hususunda Şanlıurfa Valiliğince tebligat yapılmaya başlanmıştır" dediler.

İbrahim Halil Özçınar - Kenthaber / Şanlıurfa
Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2005 Cuma 09:43:49
Güncelleme :25 Temmuz 2005 Pazartesi 10:44:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?