5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Şeker pancarı denemesi sonuç verdi

Şeker pancarı tarımının yaklaşık yüzde 70'lik bölümünün yapıldığı Orta Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesine rakip olarak Şanlıurfa'da deneme amaçlı olarak ekilen şeker pancarı ürün verdi.


En ideal ekim alanları Orta Anadolu'nun karasal iklim bölgesi ile Ege tipi geçit iklim bölgesi olan şeker pancarına şimdiden GAP bölgesinin ürünleri arasındaki yerini aldı. Bozova ilçesine bağlı Yaslıcı köyünde ikamet eden Emin Çetiner tarafından deneme amaçlı ekilen şeker pancarı, beklenenden daha fazla ürün verdi. Hasadına 2 ay kalan şeker pancarının tanesi şimdiden 2 ile 4 kilogram ağırlığında geliyor. Şeker pancarının GAP bölgesinde daha iyi yetiştiğini gören çiftçiler, şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar.


Şeker pancarının GAP bölgesine ne kadar uyum sağlayacağını denemek amacıyla arazisine ektiğini söyleyen Emin Çetiner, "Benim ektiğim şeker pancarının tanesi 2-4 kilogram arası geliyor. Normal şartlarda diğer bölgelerde yetişen şeker pancarının tanesi ancak 1-2 kilo arası geliyor. Bizim araziler şeker pancarı için oldukça iyidir. Devlet mümkünse bizim buralara da kota versin. Devlet buraya şeker fabrika kursun. Şeker pancarına da destekleme versin. Böylece çiftçimiz de devletimiz de kazansın" dedi.


Deneme amaçlı şeker pancarı eken çiftçiyi bile şaşırtan durum sonrasında bölge çiftçisinin önümüzdeki yıllardaki yeni gözde ürününün şeker pancarı olması bekleniyor.

iha
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2008 Pazar 16:59:26
Güncelleme :10 Ağustos 2008 Pazar 17:02:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?