7
Mayıs
2024
Salı
ŞANLIURFA

Sel felaketi değerlendirmesi

Şanlıurfa'da dün akşam saatlerinde etkisini gösteren dolu yağışından sonra köylerde meydana gelen son durumla ilgili İl Kriz Merkezi'nden açıklama yapıldı. 

Kriz masasında yapılan açıklamaya göre, Şanlıurfa Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nün hava tahmin verilerine göre bugün sabah saatlerinden itibaren il genelinde metrekareye 23.7 kilogram yağış düştüğü bildirildi. Aşırı yağışlar nedeniyle Kaynaklı, Akçalı, Aktaş, Çamlıdere, Yenisu, Karatepe, Güçlü, Kalecik, Körkuyu, Taşlıca, Şeyhçoban, Gümüştaş, Eğrice, Çoban, Mutluca, Kahraman, Ambartepe, Köse, Anaz, Konuş ve civarındaki bazı köylerde birçok evde maddi hasar geldi. İl Kriz Merkezi'nce, Devlet Su İşleri 15. Bölge Müdürlüğü, İl Özel idaresi ve Şanlıurfa Belediye Başkanlığı'na ait iş makineleri ve ekipler, Çamlıdere bucağına sevk edildi. Kriz Merkezi, aşırı yağış nedeniyle Cüllap deresinin taşması ihmaline karşın dere yakında bulunan ve zarar görmesi muhtemel evlerin taşkından etkilenmemesi için Anaz Köyü başta olmak üzere takip eden diğer köylerdeki vatandaşları uyararak, yakınlarının yanlarına yerleşmelerini yönünde çalışmalar yapıldı. Ayrıca, sulama birliklerine ait iş makineleri de Cüllap deresine yakın köylerde hazır bekletildi. Şanlıurfa-Viranşehir Karayolu Koç-Ata tesisleri mevkiinde yağmur sularının yolu tamamen kaplaması neticesinde yol saat 16.50'den itibaren ulaşıma kapandı. Araçlar, Siverek-Karakeçili istikametine yönlendirilerek ulaşım bu yoldan sağlandı. Söz konusu güzergah, saat 22.30 sıralarında kontrollü olarak ulaşıma açıldı. Aşırı yağışlar nedeniyle Birecik-Halfeti Karayolu'nun Bağlarbaşı mevkii de ulaşıma kapandı. Birecik Kaymakamlığı'nca başlatılan çalışmalar sonucu yol kısa sürede ulaşıma açıldı. 

27 Ekim Cuma gününden bu yana aralıklarla devam eden yağışlardan olumsuz etkilenen Ceylanpınar İlçesi'nde de çalışmalar aralıksız olarak devam ediyor. Selden etkilenen öğrencilerin tamamına kitap, defter ve kırtasiye yardımı yapan Ceylanpınar Kaymakamlığı, giyim ihtiyacı olan öğrencilerin de tespitine çalışıyor. Gümüştaş Köyü İlköğretim Okulu'na taşımayla gelen ve yağışlar nedeniyle yolda mahsur kalmamaları için ikametlerine gönderilmeyen 200 öğrenci, köydeki evlerde misafir edildi. 

Ceylanpınar İlçesi'ne 7 kilometre mesafede, Devlet Demir Yolları'na (DDY) ait lokomotifin 3 yük vagonu devrildi, ayrıca rayların 200 metrelik bölümünde hasar meydana geldi. DDY ekipleri, olay mahallinde çalışmalara başladı. Ceylanpınar İlçe Tarım Müdürlüğü Zarar Tespit Komisyonu'na bugüne kadar 39 müracaat yapıldı. Bunlardan 28'i değerlendirildi. Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü, Hasar Tespit Komisyonu ise yaptığı incelemede 140 evin çok hasarlı, 148'inin orta, 256'sının ise az hasarlı olduğunu belirledi. Kızılay Genel Merkezi, bin battaniye, 90 yatak, 300 tava, 300 su bidonu, 300 tencere, 300 ocak, 300 mutfak setinden oluşan yardım malzemesini Ceylanpınar'a gönderdi. 

Ceylanpınar'da dünden itibaren dışarıda kalan vatandaşlara günde iki öğün sıcak yemek dağıtımına başlandı. İlçede selden etkilenen yerleşim yerlerinde gezici ekipler, sağlık taramasına başladı. Ceylanpınar'da selden zarar gören ve oturulamaz durumda olan evlerin sahiplerine kira yardımı yapılabilmesi için ''Kira Tespit Komisyonu'' oluşturuldu. 

24 saat Şanlıurfa ve ilçelerinde meydana gelebilecek sel olaylarına karşı kriz masası hazır bekletilirken, sürekli bütün yerleşim birimleriyle irtibata geçildiği bildirildi.
İHA
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2006 Çarşamba 12:40:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
SALİH ŞEKER IP: 85.103.142.xxx Tarih : 4.11.2006 12:17:28
BÜTÜN ŞANLIURFA HALKINA GEÇMİŞ OLSUN