5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Sel suları mezarlığı yıktı

SEL SULARI MEZARLIĞI YIKTI

Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinde yaşanan sel felaketinin bilançosu ağır oldu. Sel, 500 haneli Atgören köyünün mezarlığı sel sularıyla talan olurken, cenazelerin kemikleri yoldan toplanarak tekrar toprağa gömüldü.

Bozova ilçesine bağlı Atgören köyünde ağaçları bile deviren sel suları bir de şehitlik mezarına zarar verdi. Selin ardından ortaya çıkan kemikler köylüler tarafından tek tek toplanarak yeniden kefenlendi. Acıları ikinci kez tazelenen köylüler ağıtlar yaktı. Mehmetçiğin yakınlarının ağıtları köyün dışından duyuldu.

Atgören köyünde ekili araziler talan olurken binlerce fıstık ağacı da yok oldu. Köylüler bir yandan binlerce dekarlık alandaki mahsullerinin ve cenazelerinin derdine düştüler. Yaklaşık 50 yıllık köy mezarlığı adeta harabeye döndü. Sel sularının normalden 10 kat yükselmesi sonucu binlerce fıstık ağaçları yerle bir oldu. Köy mezarlığı da sel sularından nasibini alırken, onlarca kabir yerle bir oldu. Köylülerden oluşan kurtarma ekipleri, cesetlerin kemiklerini toparlayarak tekrar kefenlere koydu. Annesinin kemiklerinin sızladığını belirten bir köylü, gözyaşını tutamadı. Kemiklerin yeniden kefenlenmesi sırasında onlarca kişi ağıtlar yaktı, gözyaşı döktü.

ÇOCUKLAR MEZARIN İÇİNDEKİ SULARI BOŞALTTI

Mezarlığın sular atında kaldığını duyan vatandaşlar koşarak mezarlığa akın etti. Yakınlarının mezarının içine giren çocuklar, tenekelerle suyu boşalttı. Büyüklerin cesaret edip giremediği suyla dolu mezarlıklar çocuklar tarafından uzun süre temizlendi.

Bu arada, 1994 yılında şehit olan İstihkam Er Kemal Demir'in mezarı sağlam dururken, mezar taşının sadece yere düştüğü görüldü. Şehit yakınları mezar taşını alarak tekrar yerine koyarken göz yaşları sel oldu.

Yakınlarının mezarda kemiklerinin sızladığını belirten Suphi Erdem isimli köy sakini, "Köydeki mevcut köprü büyük olsaydı, böyle olmazdı. Mezarlıklar tahrip oldu. Geçmişte dilekçe ile başvurduk ama köprünün genişletilme çalışması yapılmadı. Biber, pamuk ve fıstık tarlalarımız tamamen telef oldu. Köprünün dar olması suların taşmasına neden oldu. Cenazelerimizi yollardan toplayıp getirdik. Burada 300-400 insanımızın cenazesi vardır. Mezar diye bir şey kalmadı. Şehit mezarımız bile selden etkilendi. Acı hepimizindir. Uzaktaki bilmez ama bizim yüreklerimiz yanıyor" dediler.

Selde zarar gören trafik levhaları ise görevliler tarafından değiştirildi.

SEL SULARI MEZARLIĞI YIKTI
SEL SULARI MEZARLIĞI YIKTI
SEL SULARI MEZARLIĞI YIKTI
SEL SULARI MEZARLIĞI YIKTI
SEL SULARI MEZARLIĞI YIKTI
İHA
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2009 Cumartesi 09:50:02
Güncelleme :31 Ekim 2009 Cumartesi 11:55:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?