2
Mayıs
2024
Perşembe
ŞANLIURFA

Sertifikalı tohumların dağıtımı başladı

Yapılan dağıtımla ilgili bilgi veren Tarım İl Müdürü Mehmet Altun, çiftçi başına 15 dekar alan ekilecek şekilde 3 ton sertifikalı buğday verileceğini belirterek, "Golya çeşidi sertifikalı buğday tohumluk projesini başlattık. Dağıtımlarda çiftçiye 150 dekarlık alanı ekecek şekilde 3 ton sertifikalı tohum vereceğiz. Tohumun kilosunu TİGEM’den 470 bin liradan alıyoruz 360 bin liraya çiftçiye satıyoruz. Bu aradaki fark, İl Özel İdaresi kaynakları ile karşılanacak. Özel İdare’nin desteği ile gerçekleştirdiğimiz ürün fiyatına sertifikalı tohum satmayı gerçekleştiriyoruz" dedi.
Yapılan projeyle ürünün yüzde 30’larda bir artış olacağını belirten Altun, "Bu projenin hedefi verim alanından daha fazla verim elde etmektir. Bununla bölgedeki çitçinin özellikle buğday üretimindeki birim alanında en az yüzde 25-30 ekstra verim alması amaçlanıyor. Yapılması gerekenleri 3 ay zaman diliminde çiftçilerimize anlattık" diye konuştu.

İlk gün 280 ton tohum dağıtımı yapacaklarını ifade eden Altun, "Projenin tümünde ise 91 bin dekar alanda kullanılmak üzere bin 824 ton tohumluk dağıtılacak. Golya çeşidi kurak alanlarda da verim alınabilinecek, sulamayla dekara 700-900 kilograma kadar verimi artan, hastalıklara karşı da dayanıklı bir çeşidimizdir" dedi.

Şanlıurfa’da 1 milyon 200 bin ton hububat üretiminin yapıldığını kaydeden Altun, Türkiye’nin hububat üretiminde Şanlıurfa’nın yüzde 7’lik bir payı olduğunu söyledi.
Tohumluk buğdaylarını alan çiftçiler ise, "Önümüzdeki yıl ürünlerimizi daha fazla alacağımız söyleniyor. Umarız beklediğimizden çok ürün alırız. Yetkililere teşekkür ediyoruz, sattığımız ürün fiyatına sertifikalı tohum alma şansımız oldu" diye konuştular.

şanlıurfa
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2004 Çarşamba 17:39:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?