5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Sıcağı çözüm kerpiç evler

Şanlıurfa'nın Akçakale ve Harran ilçeleri ile köylerde sıcaklara alternatif olarak kerpiç evlere rağbet gösteriliyor.

Akçakale ve Harran bölgesindeki insanlar aşırı sıcakları bastırdığı yaz aylarında kerpiç evler sayesinde sıcaklardan korunmaya çalışıyor. Kerpiç evelere bölge insanı yazları serin kışları ise içinin sıcak olmasından dolayı rağbet gösterdiklerini söyledi.

Yaz sıcaklarında havanın 50 derece olduğunu ve kerpiç evlerin içinin adete klima çalışıyormuş gibi serin olduğunu belirten vatandaşlar, samanın izolasyon vazifesi gördüğünü kaydetti. Kerpiç evde oturanlar, "Kerpiç evlerin duvarları 55 santim kalınlıktan oluşuyor. Kerpiç evlerin duvarları hem içerden hem de dışarıdan iki kat samanla yoğrulmuş çamurdan yapılmış. Bu sebepten dolayı güneşin eve yakıcı ısısı engellenmiş oluyor. Bu aynı şekilde kışın soğukları içinde geçerlidir" dedi.

1960 yılında yaptıkları kerpiç evi hala kullandıklarını ve çok sıhhatli olduğunu söyleyen Akçakale Atatürk Mahallesi sakinlerinden belediye emeklisi Halil Karaca, "Evin kerpicini yaptığımda ben bir yıllık evliydim ve belediye işçiliği yapıyordum. Eşimle sabahın erken vaktinde güneş doğmadan kalkıp, 300 adet kerpiç kestikten sonra işe giderdim.

Tam bir buçuk ayda kerpiç kesimini bitirdik. Toplam 4 bin 500 kerpiç yaptık. Kerpiç kalıbımız en büyük kalıp olan 55 santimdir. Evin duvarları bittikten sonra direklerini yaptık ve üzerini tahta, ardından hasır serdik. O bittikten sonra buğday sapı ile üzerini örttük. Beton evde oturmak için mutlaka ya klima ya da vantilatör çalıştırmanız gerekecektir. Ama bizim böyle bir derdimiz yok.

Ancak yeni nesil ne hikmetse beton eve rağbet ediyor. Ben beton evde oturamıyorum açıkçası sıkılıyorum. Kerpiç evin doğal bir kokusu var. Kerpiç evde yaşamak çöz özel bir durum. Ben kerpiç evi villaya değişmem. Kerpiç evler şimdi klimasız içi buz gibi" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2009 Cuma 15:39:07
Güncelleme :14 Ağustos 2009 Cuma 15:43:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?