5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Silah yerine köpük sıkıldı

Dünyada yaşanan ekonomik kriz, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde eski gelenekleri de beraberinde geri getirdi. Suruç ilçesinde çocuklarını evlendirmek isteyen aileler, aşiret üyelerinden yardım parası topluyorlar.


Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinin önde gelen aşiretlerinden Pijan aşiretinin üyesi iş adamı Hanifi Tilgen, oğlu İsmail Tilgen'i evlendirmek için aşiret üyelerine davetiye gönderirken, yörede "Şabaş" olarak bilinen geleneğe başvurdu.

Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz nedeni ile evlenmek isteyen gençler para bulamazken, İsmail Tilgen ve amcasının kızı Neslihan Tilgen'in düğün masrafları aşiret üyeleri tarafından karşılandı.
Suruç ilçesine bağlı Yumurtalık köyünde kurulan 2 ayrı çadırda toplanan davetliler, Şabaş geleneğine göre evlenen çifte yardım amacıyla 50 ve 100 YTL arasında kişi başı para vererek yardımda bulundular.


Damat İsmail Tilgen'in babası tarafından toplanan paralar daha sonra birkaç kişi tarafından sayıldı. Yaklaşık 55 bin YTL'nin toplandığı Şabaş geleneğinde düğün masrafı karşılanmış oldu. Yaklaşık 10 yıl önce yine köy meydanında üç gün üç gece bir düğün yapan Hanifi Tilgen, çok sayıda silahların kullanılması sonucu bir kişi ölmüş, 18 kişi ise yaralandığından bu kez silahsız düğün yaptı. Bastırdıkları düğün kartının üzerine "Düğünde silah sıkılmaz" yazısı yazdıran aile, bunun gelenek haline geldiğini kaydetti.


Yaşanan krizde aşiret üyelerinden yardım parası aldıklarını söyleyen Hanifi Tilgen, "Yaklaşık 55 bin YTL yardım yapıldı. Yapılan yardımlar ile düğün masrafımız karşılandı. Ama bu bir geleneğimiz, bizde bu tür düğünlerde eş ve dostlardan yardım yapılır. Daha önce yaptığımız bir düğünde havaya silah sıkılmasından dolayı 1 kişi ölmüş 18 kişi de yaralanmıştı. Şimdiki düğünde silah sıkılmadı" dedi.
Yaklaşık bin kişinin katıldığı düğün sonrası davetlilere yöresel yemek ikram edilirken, gelin ve damadın gelişi ile birlikte halaylar çekildi, damat ve gelinin üzerine para atıldı, köpük sıkıldı.

iha
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2008 Perşembe 13:32:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?