5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Şimşek'ten bütçe değerlendirmesi

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, 2008 yılı bütçesinin mali disipline uyularak, sağlam temele oturtulduğunu, hedeflerin makul ve gerçekçi olduğunu söyledi. Bakan Şimşek, sosyal güvenlik reformunun en geç 15 Ocak 2008 tarihinde Meclis'ten geçeceğini belirtti.

Gaziantep Sanayi Odası tarafından düzenlenen ödül törenine katılmak üzere Gaziantep'e gelen Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Büyükşehir Belediyesini ziyaret etti. Meclis salonunda belediye çalışmalarıyla ilgili Başkan Asım Güzelbey'den brifing alan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, basın mensuplarının ekonomi gündemiyle ilgili sorularına cevap verdi. 

TBMM'de kabul edilen 2008 yılı bütçesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, 2008 yılı bütçesinin sağlam temellere oturtulduğunu söyledi. Bütçenin, gerçekçi daha ulaşılabilir noktaya gelmesi için gerekli tedbirleri aldıklarını açıklayan Şimşek, "Yapmamız gereken daha öncede ifade etmiştim, enerji sektörü reformlarına ilişkin adımlar gerekiyor. O konularda da önümüzdeki dönemde gerekli çalışmalar yapılacak. Kamu performansını iyileştirecek çalışmalar başladı. Tamamlandığında size açıklayacağız. Enerji piyasası reformuyla ilgili ne gerekiyorsa onu yapacağız. Bütçe sağlam bir temele oturtuldu, hedefler makul gerçekçi ulaşılabilir. Bütçe dışı kamu sektörünün performansını iyileştirici çalışmalar devam ediyor" dedi.

Sosyal güvenlik reformuyla ilgili çalışmaların da artık son aşamaya geldiğini açıklayan Bakan Şimşek, bu reformun Türkiye için şart olduğunu söyledi. Sosyal güvenlik reformunun bu dönemde yapılacak en önemli reformlardan bir tanesi olduğunu vurgulayan Bakan Şimşek, şunları söyledi: "Bu reform yapılmazsa 2008 yılı ile 2075 yılı arasında milli gelirin yüzde 344'üne yakın açıkla karşı karşıya olacağız. Mevcut sistem devam ederse reform uygulanmazsa bahsettiğim dönemde Türkiye üstesinden gelemeyeceği bir yükle karşı karşıya. Bu reform, kritik bir reform. Çalışmalar son noktaya gelmiş durumda. Aldığım son bilgilere göre reform en geç Ocak 15'inde geçmiş olacak. Reform yasasındaki düzenlemeler hemen geçerli olacak. Reformun kendisi hemen yürürlüğe girecek. Reformun idareyle ilgili değişiklikleri Haziran ayına sarkabilir. Reform gelecek nesiller açısından hayati öneme sahip. Bu sistemi daha sürdürülebilir noktaya getirmemiz lazım. Buradan yapacağımız düzenlemelerle kazanılacak kaynaklar, eğitime, alt yapıya daha fazla yatırım yapma imkanı sağlayacak".

Basın mensuplarının IMF'yle olan görüşmeler ve 2008 yılı sonrası alınacak kararlarla ilgili sorularına cevap veren Bakan Şimşek, şimdilik hedeflerinin 7. gözden geçirme olduğunu söyledi. IMF yetkililerini 7. gözden geçirme için davet ettiklerini vurgulayan Bakan Şimşek, "7. gözden geçirme sonunda oturup alternatiflere bakacağız. Bakanlar kuruluna konuyla ilgili bir rapor sunacağım. Daha sonra sonuçlara göre bir karar vereceğiz" dedi.

23 milyar dolar olarak alınan IMF borcunu şimdi 7 milyar doların biraz üstüne indirdiklerini söyleyen Bakan Şimşek, "Bu sene biz yaklaşık olarak 4. 4 milyar dolar ödemeye yaptık. Bugün itibariyle her hangi bir ihtiyacımız yok. Oturup seçeneklere bakacağız Türkiye için en iyi, hayırlısı neyse ona karar vereceğiz" diye konuştu.

2008 yılı bütçesinin kamu görünümünün 2007 yılına göre daha ciddi bir mali çabayı içerdiğinin altını çizen Bakan Şimşek, "Enflasyonun aşağı çekilmesi, hem cari açığın, aşağıda tutulması için önemli. Kamu borçlarının milli gelire oranını daha makul seviyeye çekmeye çalışıyoruz. Mali disiplini devam ettirerek faizleri kalıcı bir şekilde aşağı çekeriz. Gerek borçlarının aşağı çekilmesi enflasyonun düşmesi, cari açığın kontrol altında tutulması anlamında mali disipline ihtiyaç var" şeklinde konuştu.

Dünyada şu anda bir takım sıkıntılar olmasına rağmen Türkiye ekonomisinin şokları atlatma başarısı gösterdiğini kaydeden Bakan Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Dünyada şu anda bir takım sıkıntılar var. Bunların yansımaları var. Türkiye arz yönlü şoklarla karşı karşıya. Bunların başında petrol fiyatı şoku geliyor. Türkiye 90 dolarlık petrol fiyatına rağmen yoluna devam ediyorsa bu yapılan reformların ne kadar anlamlı olduğunun ifadesidir. 90 dolarlık petrol bizim için ayak bağı. Ayrıca 3. çeyrek büyümede ihracatın net etkisi -3 puan yerine nötr olması da önemli. Biz ciddi petrol şokuyla karşı karşıya olmazsak 3. çeyrekte büyümesi yüzde 5'in altında olmazdı.
Tarım sektörünü yüzde 7.8 daraldı bunun arsasındaki faktör kuraklık. Bu kuraklık ciddi bir şok. Bu, olmasaydı mille gelire etkisi en az - 1 puan ve üzerinde. Biz şu anda bu sıkıntılara rağmen yolumuza devam edebiliyorsak bu bir başarıdır. Dışardaki sıkıntıların daha da kötüleşmemesi ve bize yansımasının sınırlı kalmasını ümit ediyoruz. Önümüzdeki dönemde daha kapsamlı reform programını ortaya koyacağız. Her türlü kırılganlıkları katılığı azaltmak istiyoruz.

Enerji piyasası, iş gücü piyasası reformu gibi kapsamlı reform gündemi var. Bunu ortaya koyacağız alt yapı çalışmaları zaman alıyor. Teorik dünyada hemen yazıp çizmekle olmuyor".

iha
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2007 Cumartesi 15:16:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?