5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Sınır ötesi bayramlaşma

Sınır ötesi bayramlaşma uygulaması kapsamında, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde Suriye'ye geçişler başladı. Sabah saatlerinden itibaren Akçakale Sınır Kapısı'nda toplanan vatandaşlar, gerekli işlemlerini yaptırdıktan sonra, Tellabyat Sınır Kapısı'ndan Suriye'ye giriş yapmaya başladı.

Geçişlerin başlaması dolayısıyla düzenlenen tören çerçevesinde, Akçakale Kaymakamı Muhammet Aktaş ve beraberindekiler de Suriye tarafına geçerek Tellabyat Mıntıka Müdürü Yarbay Talib El Hariri ve öteki Suriyeli yetkililerle bayramlaştı.

Aktaş, burada yaptığı açıklamada, dost ve komşu iki ülke ilişkilerinin her geçen gün daha da geliştiğini belirtti. Sınır ötesi bayramlaşma uygulamalarının da bu ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunduğunu ifade eden Aktaş, 2005 yılında Şanlıurfa Valiliği ve Suriye'nin Rakka Vilayeti arasında imzalanan protokol ile her iki il sınırları içerisinde ikamet eden akrabaların idari mektupla Akçakale Sınır Kapısı'ndan geçerek birbirlerinin evlerine konuk olduğunu söyledi. 

Sınır ötesi bayramlaşma için tüm önlemleri aldıklarını kaydeden Aktaş, “Bu bayramlaşmalarla dostane ve kardeşlik duyguları daha güzel yaşanmaktadır. Bu sene sevindirici olan husus, geçen seneki ilk bayramlaşmaya göre, yaklaşık 2 kat vatandaşımızın bayramlaşma için akrabalarını ziyaret ediyor olmasıdır” dedi.

Türk heyetine “ikinci vatanınıza hoş geldiniz” diyen ve konuklarına mırra ikram eden Yarbay El Hariri de son yıllarda Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın girişimleriyle Türkiye ve Suriye'nin iyi olan komşuluk ilişkilerinin daha da geliştiğini bildirdi.

YOĞUN İLGİ

İki günde 1650 kişinin Suriye'ye geçiş yapmasının beklendiği sınır ötesi bayramlaşmaya her iki ülke basın mensupları da büyük ilgi gösterdi.

Geçişlerde, belgesel çekimi yapan 2 televizyon kanalı, birbirlerinin muhabirleriyle karşılıklı röportajlar yaptılar. Suriye'ye geçen Türk vatandaşlarının bu ülkedeki yakınlarına çok sayıda battaniye, halı ve “Çiğ köfte leğeni” ile “Çelik çaydanlık” gibi hediyeler götürdüğü görüldü.

Geçişlerde zaman zaman aldıkları hediyeleri taşımakta zorlanan vatandaşlara, bazı yetkililer yardım etmeye çalıştı.


AA
Yayın Tarihi : 1 Ocak 2007 Pazartesi 14:31:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?