5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Sınırda bayram izdihamı

Ramazan Bayramı'nı Suriye'deki akrabalarıyla geçirmek isteyen 3 bin kişi Akçakale sınır kapısından Suriye'ye geçiş yaptı.

3 bin kişi bir anda geçiş yapmak isteyince, yine bildik izdiham görüntüleri ortaya çıktı.

Şanlıurfalı vatandaşlar Akçakale ilçesindeki sınır kapısından Suriye'ye geçiş yapmaya başladı. Türkiye ile Suriye Arap Cumhuriyeti arasında yapılan anlaşma gereği dini bayramlarda gerçekleştirilen 48 saatlik sınır ötesi bayramlaşma Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde bugün başladı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı sınır ötesi bayramlaşmada Ramazan Bayramı'nın üçüncü gününü akrabalarının yanında geçirmek isteyen Şanlıurfalılar, sınır kapısında işlemlerini yaptırdıktan sonra Suriye tarafına geçti.

Türkiye'den Suriye'ye gitmek isteyen Şanlıurfalılar sınır kapısında toplanmaya başladı. Sabah saat 06.00 sıralarında toplanan 4 bin 851 kişiden 3 bin kişi bugün bir süre bekledikten kapıların açılmasıyla birlikte içeriye girmek isteyince izdihama neden oldu. Bazı aileler yanlarında getirdikleri çocuklarını izdiham nedeniyle kaybetti. Yaşanan izdiham nedeniyle görevliler vatandaşları sık sık uyardı.

Şanlıurfalıların yanlarında çeşitli hediyeler götürürken, Akçakale ilçesinden Suriye'ye sınır kapısından sınır ötesi bayramlaşma için geçişlerin yarın da devam edeceği, Şanlıurfalıların ülkelerine dönüşlerinin ise 48 saat sonra yapılacağı öğrenildi.

1921 tarihli Ankara Anlaşması ile Türkiye ve Suriye Cumhuriyeti devlet sınırının belirlenmesinden sonra ayrılan birçok yakın akraba, iki ayrı devletin sınırları içerisinde kalan bölümlerdeki akrabalar Ceylanpınar ilçesinde 1999 yılında, Akçakale ilçesinde ise 2005 yılından beri bayramlaşmalarını sürdürüyor.

İki ülke arasında vizelerin kalmasına en çok vatandaşlar sevindi. Vatandaşlar, "Çok memnunuz. İstediğimiz zaman gidip geleceğiz. Türkiye'den ve Suriye'den Allah razı olsun. Vizenin kalkması iyi oldu. Herkes memnundur" diye konuştu.

Bu arada Akçakale Kaymakamı Şefik Aygöl ise ileri dönemlerde idari mektupların da kaldırılması için girişimlerde bulunulacağını belirterek, "Rakka ve Şanlıurfa vilayeti arasında 2005 yılında yapılan protokol ile geçişler yapılıyor. İki Vilayetin müsaadesi ile geçişler başladı. Bu 4 yıl içerisinde geçen yıla kadar 3 bin kişi giriyordu. Bu yıl Devlet büyüklerimizin ilişkilerinin iyi olması halka da yansıdı. Bu yıl 5 bini aştı.

İşi bir gelişme daha oldu. Vize uygulamasından vazgeçildi. Şu ana kadar 300 kişi karşıya geçmiş oldu. Tellerin arkasında birbirleri ile tel örgüler arasında yeni metoda geçildi. 5 bin kişinin idari mektubu da ayrı bir sorun oluyordu. İleriki dönemlerde idare mektupların da kaldırılması için girişimlerde bulunacağız" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2009 Salı 13:44:38
Güncelleme :22 Eylül 2009 Salı 13:51:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?