4
Mayıs
2024
Cumartesi
ŞANLIURFA

Sınırda bayramlaşacaklar

50 bin kişinin bayram coşkusu sınırı aşacak....

Türkiye ve Suriye arasında imzalanan protokol gereği sınırda bulunan Mardin, Şanlıurfa, Kilis ve Hatay sınır kapılarında bayramlaşma için akrabalarının yanına gidecek vatandaşların kayıt işlemleri sona erdi.



Geçtiğimiz Ramazan Bayramı'nda 70 bin kişi sınır bayramlaşması için başvurmuştu. Kurban Bayramı'nda ise Suriye'den akrabalarını görmek için Türkiye'ye yaklaşık 50 bin Suriyeli vatandaşın geleceği belirtildi. Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, Nusaybin Kaymakamlığı ile Suriye'nin Haseki ve Kamışlı kaymakamlıkları arasında yapılan protokol gereği Kurban Bayramı'nda 5 bin Suriye vatandaşının akrabalarını ziyaret etmek için Türkiye'ye geleceğini söyledi.

Suriye'nin Kamışlı ilçe Kaymakamı General Talat Sellem ile yapılan protokol gereği bayramın 2. ve 3. günlerinde 5 bin Suriyelinin Türkiye'deki akrabalarını ziyaret etmelerinin sağlandığını belirten Vali Kılıçlar, "Sınırdaki bayramlaşmada sıkıntı yaşanmaması için gerekli tedbirleri şimdiden almaya başladık. Yıllarca aynı toprak üzerinde yaşamamış dost ve kardeş iki ülke arasındaki dostluk bağlarının daha da güçlenmesi için Suriyeli vatandaşları iyi bir şekilde misafir edeceğiz." dedi

Nusaybin Kamışlı Sınır Kapısı'ndaki hazırlıkların tamamlandığını belirten Kılıçlar, geçmiş yıllarda sınır boylarında yaşanan tel örgüler arkasındaki çağ dışı manzaraların artık geçmişte kaldığını ifade etti. Önceki yıllarda olduğu gibi gümrük mevzuatları anlaşmasına göre terör, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı suçlarından sabıkası bulunanların başvurusu kabul edilmeyecek.

Hatay'da Kurban bayramının ikinci ve üçüncü gününde Türkiye'den Suriye'ye 8 bin kişi Sınır Kapısı'ndan geçerek Suriye'deki akrabalarının yanında 2 gün kalacak. Şanlıurfa'dan yakınlarına bayram ziyaretinde bulunmak için izin alanların sayısı ise 6 bin. Geçtiğimiz yıl Kilis'ten 23 bin 791 kişi Suriye'ye geçerken, bu yıl aynı şekilde Suriye'den 20 bin kişi Türkiye'ye geçerek, akrabalarını ziyaret etme fırsatı bulacak.

Suriye sınırındaki Kilis, Mardin, Hatay, Gaziantep ve Şanlıurfa'da bayramlaşma telaşı şimdiden başladı. Akrabalarını ziyaret etmek için Hem Suriyeli hem de Türk vatandaşları şimdiden alışverişe başladı.

Mardin Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Ali Tutaşı, sınırdaki bayramlaşmanın ekonomiyi canlandırdığına dikkat çekerek, "Özellikle sınır bölgesinde Suriye'ye komşu olan Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis ve Hatay'da son günlerde yoğun bir bayram alışverişi yapılmaktadır. Komşu ülkedeki akrabalarını ziyaret etmek isteyenler, hediyeler alarak, esnafın canlanmasını sağlıyor. Aynı şekilde Suriye'den gelecekler de Türkiye'den alışveriş yaparak ülke ekonomisine katkıda bulunuyor. Keşke sınırdaki bayramlaşma, sınırlı kalmasa. Herkesin her iki ülkedeki akrabalarını rahatlıkla ziyaret etme imkânı olsaydı. Hem 2 ülke arasındaki dostluk bağları güçlenirdi hem de ekonomimize büyük bir katkı sağlardı." diye konuştu.

Kilis'te de, bu yıl Kurban Bayramı'nda akrabalarıyla bayramlaşmak için Suriye'ye gitmek isteyenlerin 15 bin kişiyi bulduğu bildirildi. Başvuruların 7 Arlıkta sona ereceğini belirten yetkililer, Suriye'ye geçişlerin bayramın 3. ve 4. günlerinde Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan yapılacağını duyurdu. Akrabalarının yanına giden vatandaşlar Suriye'den 22-23 ve 24 Aralık tarihlerinde dönmeleri gerekiyor.

zaman
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2007 Pazartesi 16:09:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?