4
Mayıs
2024
Cumartesi
ŞANLIURFA

Sınırda bayramlaşma heyecanı

SINIRDA BAYRAMLAŞMA HEYECENI

Şanlıurfa'nın Akçakale sınır kapısından bu yıl 2 bin 416 Suriyelinin akrabaları ile 48 saatliğine bayramlaşmak için Türkiye'ye geleceği bildirildi. Akçakale'de bayramlaşmalar 09-10 Eylül 2010 tarihinde saat 08.00-18.00 arası arasında Telabyat'tan, Akçakale'ye, geri dönüşler ise 12-13 Eylül arası 2010 tarihleri, saat 08.00-18.00 arasında yapılacak.

1921 tarihli Ankara Anlaşması ile Türkiye Cumhuriyeti-Suriye Arap Cumhuriyeti devlet sınırının belirlenmesinden sonra birçok yakın akraba ayrılarak iki ayrı devletin sınırları içerisinde kalmışlardır. Sınırın iki yakasında kalan bu insanlar özellikle dini bayramlarda her türlü olumsuz şekil ve iklim koşullarına rağmen, güvenlik sebebiyle sınır boyunca çekilen tel örgüler arkasından, kalabalıklar halinde, insanlık onuruna yakışmayacak bir ortam ve şekilde uzun yıllar bayramlaşmaya devam etmişlerdir.

06 Nisan 2005 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti Şanlıurfa Valiliği ile Suriye Arap Cumhuriyeti Rakka Valiliği arasında yapılan bir protokol ile "Her iki vilayet sınırları içerisinde ikamet eden akrabaların idari mektupla, sınırı geçerek birbirlerinin evlerinde bayramlaşabileceklerine, bayramlaşmanın usul ve esaslarının belirlenmesi ile uygulamasının Akçakale Kaymakamlığı ve Telabyad Mıntıka Müdürlüğünce gerçekleştirilmesine" müştereken karar verilmiştir. Verilen bu karar neticesinde Akçakale Kaymakamlığı ve Telabyad Mıntıka Müdürlüğü arasında yapılan mülakat neticesinde en fazla 5000 kişinin Ramazan Bayramında Suriye'den Türkiye'ye gelerek akrabaları ile bayramlaşmalarına ve bayramlaşma süresinin 48 saat olarak belirlenmesine karar verilmiştir. Akçakale Kaymakamlığı bu yılkı sınırda bayramı geçişleri ile ilgili basına şu açıklamalarda bulundu "Akçakale sınır Kapısı'nda beşinci kez yaşanacak olan bayramlaşma geçişi için gerekli olan güvenlik, gümrük, ulaştırma, haberleşme, sağlık, trafik, iaşe, ikamet, danışmanlık vb. bütün tedbirler alınmıştır. Bu geçişlerle iki ülke arasında dostane ve kardeşçe duyguları yaşanmaktadır. Suriye Arap Cumhuriyeti Telabyad Mıntıka Müdürlüğünce Akçakale Kaymakamlığına 2416 kişilik liste gönderilmiş olup, İşlemleri tamamlanan ve Türkiye'ye girişleri uygun görülen 2416 kişi bayramlaşma için ilçemiz sınır kapısından giriş yapacaklardır. Bu yıl önemli hususlardan biride her iki ülke tarafından vizenin kaldırılması ile vizesiz giriş ve çıkışların artması nedeniyle geçen

senlerdeki bayramlaşmalara göre bayramlaşma müracaatçıların az olduğu dikkat çekmektedir. İki ülke arasındaki dostane ilişkilerin gelişmesinden mutluluk duyulmaktadır. Akrabaları ile bayramlaşmaya gelen Suriye Cumhuriyeti vatandaşlarını sevinçle karşılamakta, onların bu sevincini paylaşmak bizlere onur vermektedir. Gelecek senelerde daha çok insanın bu kapıdan geçerek bayramlaşacağı ümit edilmektedir. Akçakale'de bayramlaşmalar 09.09 Eylül 2010 tarihinde saat 08.00-18.00 arası arasında Telabyat'tan,

Akçakale'ye, geri dönüşler ise 12-13 Eylül arası 2010 tarihleri, saat 08.00-18.00 arasında yapılacaktır. Tüm teminimiz akrabaların bayramlaşmamalarını en iyi şekilde gerçekleşmesidir. Vatandaşlarımızın ve Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşlarının Kurban Bayramını kutlar, esenlikler diler, iki ülke ilişkilerinin daha da gelişmesini temini ederim" denildi.

SINIRDA BAYRAMLAŞMA HEYECENI
SINIRDA BAYRAMLAŞMA HEYECENI
İHA
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2010 Çarşamba 14:45:46
Güncelleme :1 Eylül 2010 Çarşamba 18:28:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ABDULVAHAP. IP: 81.215.109.xxx Tarih : 5.09.2010 09:54:12

MAŞALLAH , MAŞALLAH.